Дарения

Русенци дариха фототипно издание на Рибния буквар на родното му място в Брашов

На Музея на първото румънско училище в Брашов бяха дарени още 7 различни издания на „Буквар с различни поучения“

Русенци дариха фототипно издание на Рибния буквар на родното му място в Брашов

В Музея на първото румънско училище в Брашов бе направено дарение на фототипно издание на Рибния буквар на д-р Петър Берон.

Благотворителната инициатива е на русенското Народно читалище „Христо Ботев - 1908“, а в нея се включиха и заместник-кметът Енчо Енчев, посланикът на България в Букурещ Н. Пр. Радко Влайков, председателят на Демократичния съюз на българите в Румъния Лука Велчов, както и читалищни дейци. За експозицията на музея бяха дарени още 7 различни издания на „Буквар с различни поучения“, както е оригиналното име на първия български учебник.

Председателят на НЧ „Христо Ботев - 1908“ Вяра Косева връчи на главния куратор на музея Йоан Корнея ценните издания на книгата, която за първи път вижда свят на хартия през 1824 г. в Брашов. До момента музеят не разполагаше с издание на учебника.

На церемонията Вяра Косева представи и издадения специално за събитието двуезичен юбилеен лист „Петър Берон“. Документът е на български и румънски език, а редакцията му е дело на Стоян Стоянов и доц. Живодар Душков.

Заместник-кметът Енчо Енчев направи личен подарък към музея – луксозно издание на Рибния буквар, отпечатан през 2014 г. по поръчка на Синдиката на българските учители.

Йоан Корнея представи любопитни факти за историята на първото училище, в което се преподава на румънски език. Въпреки че това може да изглежда естествено, тъй като училището се намира в Румъния, той припомни, че територията на Трансилвания и Брашов не е част от Румъния до 1918 г. В музея се съхраняват около 4000 стари книги и повече от 30 000 документа на църковнославянски и старо-румънски езици. Училищната сграда е издигната през 1495 г., а самият музей функционира от 1961 г.

Международната инициатива, чийто основен двигател са Стоян Стоянов – Комитски и ръководството на НЧ „Христо Ботев-1908“, бе подкрепена от редица институции и организации, сред които Община Русе, посолството на България в Букурещ, Демократичния съюз на българите в Румъния, РУО – Русе, Регионална Библиотека „Любен Каравелов“ и Национално дружество „Традиция“ – Русе.

 

Автор:
Биляна Йорданова, Община Русе
Публикация:
15.05.2023 г. 17:22
Етикети:
дарение
д-р Петър Берон
„Буквар с различни поучения“
Рибния буквар
фототипно издание
Музей на първото румънско училище в Брашов
Посетено:
335
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/36930-rusentsi-dariha-fototipno-izdanie-na-ribniya-bukvar-na-rodnoto-mu-myasto-v-brashov