Дарения

Нов български университет се включи в благотворителната инициатива за събиране на книги за библиотеката в Болград, Украйна

За Болградската библиотека Издателството на НБУ дарява над 125 заглавия в над 200 екземпляра

 

Нов български университет се включи в благотворителната инициатива за събиране на книги за библиотеката в Болград, Украйна

Издателството към Център за книгата на НБУ се включи в дарителската инициатива на издателя Манол Пейков и Сдружение за градски читални за събиране на книги за библиотеката на най-големия български град в Бесарабия.

За Болградската библиотека, в която от 84 000 тома едва 1200 са на български език, Издателството на Нов български университет дарява над 125 заглавия в над 200 екземпляра – нови университетски исторически, антропологични, философски, семиотични, изкуствоведски, литературоведски и лирически издания, както и музикални издания – на почетните професори на НБУ Райна Кабаиванска и Милчо Левиев.

Сред авторите, чиито книги ще допринесат за българоезичната литература на Болградската библиотека са Богдан Богданов, Пламен С. Цветков, Пламен Дойнов, Йордан Ефтимов, Лидия Денкова, Пламен Бочков, Сергей Игнатов, Ружа Маринска и др. В дарението са включени и преводи на български език на редица западноевропейски и антични автори.

С този си дарителски акт Издателството на Нов български университет следва една от мисиите и образователните философии на Университета – да подпомага развитието на научните изследвания и образователния процес с публикуването на широк спектър от издания, да поставя в служба на обществото своя академичен потенциал и да реагира на социалните и икономическите промени като участва в тях със своите проекти.

На 7 февруари Нов български университет беше отличен с награда в категория „Книгоиздаване" на петата официална церемония „Дарител на годината" 2022.

Център за книгата и Издателството на Нов български университет са наградени със статуетка и почетна грамота за принос към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методи". През 2022 г. колекциите ѝ са обогатени с 85 заглавия, публикувани от НБУ. Сред тях са трите тома с академични лекции и слова на световноизвестни учени „В градината с розите", научни есета „Минало и съвременност" на Богдан Богданов, томове с лекции по антропология „Ловци на умове" със съставители Васил Гарнизов и Цвете Лазова, петте тома на „Под сянката на Сталин и Хитлер : Втората световна война и съдбата на европейските народи" от Пламен С. Цветков и още много други.

Церемонията „Дарител на годината" 2022 е част от поредицата събития, с които Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" отбелязва своята 145-та годишнина.

За успеха на изданията на НБУ свидетелстват получените награди и отличия: издателството е носител на Специалната награда на Съюза на българските книгоиздатели за цялостна дейност, а в последните години негови книги и автори са неизменно носители на Националната награда „Христо Г. Данов" за принос в националната книжовна култура, на „Златен лъв" (2020) на асоциация „Българска книга" за Антологията „Сборник за народни умотворения (Научен и книжовен дял)" в два тома и др.

 

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
13.02.2023 г. 11:36
Посетено:
475
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/36376-nov-balgarski-universitet-se-vklyuchi-v-blagotvoritelnata-initsiativa-za-sabirane-na-knigi-za-bibliotekata-v-bolgrad-ukrayna