Дарения

Нов български университет с подкрепа за регионалните библиотеки

Център за книгата съвместно с Института за изследване на близкото минало (ИИБМ) към департамент „История“ дари 806 тома научна литература

Нов български университет с подкрепа за регионалните библиотеки

 

Център за книгата на Нов български университет, съвместно с Института за изследване на близкото минало (ИИБМ) към департамент „История“ дари 806 тома научна литература на 27-те регионални библиотеки, филиал „Студентски“ на Столична библиотека и библиотеката при читалище „Родина“ в гр. Стара Загора.

Заглавията са от научно-изследователската и документална поредица „Минало несвършено“, издавана от ИИБМ през последните 15 години.

Изданията от поредицата са посветени на различни аспекти от най-новата история на България за периода 1944 – 1989 г. Тя включва изследвания на властовите структури на БКП, на дейността на Държавна сигурност, на икономиката. Проследяват се важни социални процеси като колективизацията в българската село, „Възродителния процес“ и политиките към етническите малцинства. Анализират се образованието, културата, синдикатите, дисидентските и интелектуалните движения, както и много други значими явления от времето на НРБ в литературата, науката и ежедневието на обикновените граждани. Важна част от поредицата е серията сборници „Това е моето минало“ (в четири тома), които съдържат уникални лични спомени, оригинални документи и други свидетелства от периода. Автори на изследванията са както утвърдени специалисти историци, литературоведи, социолози и икономисти, така и по-млади учени, които представят своите първи публикации.

В Център за книгата пристигнаха редица благодарствени писма, които са свидетелство за оценена подкрепа.

 

Автор:
Център за книгата
Публикация:
15.04.2022 г. 13:15
Етикети:
научна литературадарениеЦентър за книгатаНБУ
читалище „Родина“ гр. Стара Загора
филиал „Студентски“ на Столична библиотека
регионални библиотеки
Институт за изследване на близкото минало (ИИБМ) към департамент „История“
Посетено:
1217
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/34533-nov-balgarski-universitet-s-podkrepa-za-regionalnite-biblioteki