Дарения

Националният военноисторически музей получи ценно дарение от Съвместното командване на силите

Вещи и документи от участието на Въоръжените сили на Р България в операциите на НАТО в Афганистан

Националният военноисторически музей получи ценно дарение от Съвместното командване на силите

 

Днес, 11 август, Националният военноисторически музей (НВИМ) получи от Съвместното командване на силите (СКС) ценни вещи и документи от участието на Въоръжените сили на Република България в операциите на НАТО в Афганистан, с които ще обогати колекцията си, свързана със съвременния облик на Българската армия.

На церемонията, която се проведе в НВИМ доц. д-р Соня Пенкова, директор на Музея прие от генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командващ на СКС, националното знаме, превърнало се в символ на българското участие в операциите на НАТО в Афганистан от района на щаб-квартирата на мисията в Кабул, с което приключва българската мисия. Сред дарените вещи са още сертификатът за автентичност на знамето и изготвена историческа справка за цялостното участие на българските военнослужещи и цивилни служители в мисията в Афганистан за периода от февруари 2002 г. до юни 2021 г.

„За нас е чест да приютим завинаги част от нашата национална военна история, благодарение на чувството за историзъм, чувството за отговорност, което демонстрират Съвместното командване на силите“, с тези думи д-р Соня Пенкова откри събитието. Тя изрази още изключителната си благодарност и признателност за усилията по съхраняването на нашата военна история и съвременното битие на Българската армия, които Националният военноисторически музей среща от Съвместното командване на силите в лицето на генерал-лейтенант Любчо Тодоров.

За мен е чест да отбележим този исторически момент, след близо 20-годишно участие на военнослужещи и цивилни служители от Въоръжените сили на България в една от мисиите на НАТО в Афганистан, след нейния край да имаме възможността да предоставим и последните исторически артефакти, които остават след нашето участие. Това каза в приветствието си към ръководството и екипа на Националния военноисторически музей генерал-лейтенант Любчо Тодоров. Той допълни още, че с дарените вещи командването на СКС би искало да допълни представянето на темата за съвременната Българска армия и участието на Въоръжените сили в операциите на НАТО в Афганистан, която Музеят развива в изложбата „Армията във време на промени“.

На церемонията днес присъства и командирът на последния контингент в Афганистан полковник Павлин Велков, който е донесъл знамето и сертификата за неговата автентичност на родна земя и го е предал на СКС.

 

Автор:
НВИМ
Публикация:
11.08.2021 г. 14:46
Етикети:
АфганистандокументидарениеНационален военноисторически музейНВИМ
Съвместно командване на силите
генерал-лейтенант Любчо Тодоров
полковник Павлин Велков
вещи
Посетено:
1860
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/33214-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-poluchi-tsenno-darenie-ot-savmestnoto-komandvane-na-silite