Дарения

Кубинско изкуство в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Дарение за фонда „Хумор на народите”

Кубинско изкуство в Дома на хумора и сатирата - Габрово


◊ СЪБИТИЕТО

Изложба "Кубинско изкуство" в Дома на хумора и сатирата - Габрово

Изложбата показва най-новото дарение за фонда „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата – 20 карикатури, 9 плаката и 4 фотографии, предоставени от Музея на хумора в кубинския град Сан Антонио де лос Баньос.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ИЗЛОЖБАТА

Освен дарението, в експозицията са включени и творби на кубински художници – живописни платна, карикатури и фотографии – от богатия художествен фонд на Дома на хумора.

Изложбата ще открие лично Н. пр. Посланика на Република Куба в България, който ще бъде посрещнат и приет от кмета на Габрово инж. Богомил Белчев. За доброто настроение на вечерта ще се погрижат възпитаниците на габровската танцова школа „Лиана”, които ще  зарадват гостите с жизнерадостни латиноритми.


◊ ЗА КУБИНСКОТО ГАБРОВО

Домът на хумора и сатирата поддържа делови и приятелски връзки с Музея на хумора в Сан Антонио де лос Баньос от началото на 1980 г. Градчето, което се намира на 37 км от столицата Хавана, се слави с изостреното чувство за хумор на своите жители. Те не само са весели и общителни, каквито са всички кубинци, но се отличават и със своето остроумие, и именно затова градът им става домакин на своеобразен празник на смеха.

В Сан Антонио де лос Баньос се провежда Международно биенале на хумора, на което се стичат художници-хумористи от много страни. Първото му издание е през 1979 г., когато отваря врати и първият в Куба Музей на хумора. Във фонда му се съхраняват над 10 000 творби на кубински и чуждестранни художници. Музеят се помещава в красива сграда от 1830 г., обявена за паметник на архитектурата. Има 8 изложбени зали, в които се показват творбите от Международното биенале. В една от тях е събрана историята на графичния хумор в Куба от появата на първата карикатура през 1848 г. до наши дни.

• Изложбата „Кубинско изкуство” ще остане на разположение на любителите на хумористичното изкуство до края на м. декември 2006 г.
Автор:
Дом на хумора и сатирата - Габрово
Публикация:
05.12.2006 г. 11:17
Посетено:
1691
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/3152-kubinsko-izkustvo-v-doma-na-humora-i-satirata-gabrovo