Дарения

Голямо дарение от семейството на Тодор Цонев за Музея на хумора и сатирата

Дарение от Десислава Бетова, дъщеря на художника

Голямо дарение от семейството на Тодор Цонев за Музея на хумора и сатирата

 

От 26 април 2018 до 7 април 2019 година продължи една от най-мащабните временни изложби, които Музеят на хумора и сатирата в Габрово е представял. В „Светът според Тодор Цонев“, реализирана с подкрепата на „Програма Култура 2018“ на Община Габрово, публиката успя да види скулптура, живопис, графика и рисунка на известния с арестуваните си карикатури художник. Изложбата е разгледана от над 45 000 посетители в рамките на по-малко от една година.

Още по време на откриването на изложбата, семейството на Тодор Цонев обяви, че ще направи дарение на Музея. Сега, след края ѝ, сме щастливи да съобщим, че Десислава Бетова, дъщеря на художника, прояви изключителна щедрост и във фонда влязоха 74 от произведенията на автора.

Сред творбите, които получи Музеят, са сатирични пластики на едни от най-известните български художници и актьори през миналия век – Илия Бешков, Стоян Венев, Борис Димовски, Тодор Колев, Татяна Лолова, фигури на Алеко Константинов и най-известния му герой – Бай Ганю, серии с типажи, черепи, както и глава на Тодор Живков и фигура на бившия кмет на Габрово арх. Карл Кандулков. В дарението влизат и голям брой графики, както и първата рисунка на известната карикатура „Свински глави във витрина“ от 1956 година.

Това е трето дарение с творби на Тодор Цонев след литографиите от дипломната работа на автора, предоставени от него на Музея през 70-те и второто дарение от 96 карикатури през 2004.

 

 

Автор: Музей на хумора и сатирата, Габрово
09.04.2019 г. 16:25
Посетено: 724
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/29390-golyamo-darenie-ot-semeystvoto-na-todor-tsonev-za-muzeya-na-humora-i-satirata