Дарения

Дарение от семейство Росица и Иван Станчеви на Библиотеката на НБУ

Дарение от семейство Росица и Иван Станчеви на Библиотеката на НБУ

 

В края на миналата година семейство Росица и Иван Станчеви дари на Библиотеката на НБУ заглавието „Пътят, който е в теб самия : Притча за духовната същност на земния човек“ и двутомника „Bibliotheca Palatina“.

В книгата „Пътят, който е в теб самия : Притча за духовната същност на земния човек“ (сигнатура: 886.7 / С 701) авторът Иван Станчев майсторски ни разказва една своеобразна притча за живота, изпитанията и премеждията на търсещия човек по пътя към неговата собствена духовна същност.

Двутомното издание „Bibliotheca Palatina : Katalog zur Ausstellung vom 8. Juli bis 2. November 1986, Heiliggeistkirche Heidelberg“ (сигнатура: 09 / B 56) представлява каталог от изложба, проведена от 8 юли до 2 ноември 1986 г. в катедралата „Св. Дух“ в гр. Хайделберг, по повод 600-годишнината от създаването на Хайделбергския университет „Рупрехт-Карлс“ – най-старият в Германия. Изложбата, организирана в сътрудничество с Ватиканската апостолическа библиотека, представя част от Библиотеката „Палатина“ – колекция от писмени паметници от Германския ренесанс, наброяваща около 5000 печатни книги и 3524 ръкописа. В първия том е направен палеографски и кодикологичен анализ на включените в изложбата книги и ръкописи, а във втория том, върху луксозна гланцирана хартия, са представени факсимилета на експонатите.

Каталогът е ценно попълнение в библиотечните колекции в областта на историята, изкуствознанието, музеологията и ще бъде изключително полезен за студентите и преподавателите в университета. Той е част от колекция „Единствен / последен екземпляр“ и през месеците декември и януари, май и юни се ползва само в библиотеката. През останалото време читателите могат да го заемат за ползване извън университета.

Автор:
НБУ Библиотека
Публикация:
22.01.2019 г. 19:26
Етикети:
литературакнигиПътятдарениеБиблиотекаНБУ
който е в теб самия
Bibliotheca Palatina
Росица и Иван Станчеви
Посетено:
1306
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/28906-darenie-ot-semeystvo-rositsa-i-ivan-stanchevi-na-bibliotekata-na-nbu