Дарения

Поредно дарение от НФД „13 века България” за Регионалната библиотека в Сливен

Изпълнителният директор на НДФ „13 века България” Митко Тодоров и представители на Фонда, при посещението си в Сливен, предоставиха на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" над 100 уникални издания. Дарителският жест е в съответствие с политиката за подпомагане на духовни начинания, културни събития и изявени творци в  различните жанрове от столицата и страната.

Включените монографии, сборници с документални материали, албуми и справочници, подкрепени финансово при отпечатването, са из областите: философия, социология, религия, културология, право, история, география, политология, изкуство, литературознание, финанси, съвременна преводна и българска поезия и проза, учебници за висшите учебни заведения и др. Чрез благородния акт, постъпилите от Фонда в РБ ”Сава Доброплодни” книги вече наброяват над 1500 през последните години.

След запознаване със съвременното състояние на сградния фонд на библиотеката, гостите „изразиха възхищението си от новото разширение и сполучливите технологични решения за съчетаване на съществуващата сграда с „новата част” в единен архитектурен ансамбъл, както и от модерната материална база и достъпността на средата”, както пишат организаторите. Действително, неизброими са успехите през последните години на екипа в сливенския културен институт за превръщане на Регионалната библиотека (директор д-р Росица Петрова-Василева) в модерно средище на книгата и технологиите.

При посещението на директора и служителите на НДФ „13 века България” домакините запознаха присъстващите със стратегиите за съчетаване на традиционните библиотечни услуги с работата по удовлетворяване на новите информационни потребности на читателите; с успехите в сферата на дигитализацията на фондовете и процесите; с диференцираната ориентация на разностранната дейност с различните категории потребители: „кръгла маса” по проблемите на творчеството и книгоиздаването за деца, периодични обучения на библиотечните работници по проектите на „Глобални библиотеки - България”; с акцентите в дейността за разностранно развитие на малките читатели чрез: повече от двадесетгодишно организиране на уникалния с мащабността и целите си Национален фестивал на детската книга, създаване на спектакли в т.н. „детски театър”, Музей на театралните кукли, Летни творчески работилници за подрастващите; с формираните богати колекции от книги и нови информационни носители в различните звена на Регионалната библиотека: залите за свободен достъп, читалните, Чуждоезиковия център, Детския отдел и другите звена на обслужване.  

При посещението в Сливенския културен институт обект на споделяне станаха и подходите за култивиране на целенасочено отношение към четенето и книгата от ранна възраст на децата, в чиято сфера екипът на библиотеката има богат опит. Домакините и гостите обсъдиха и някои предстоящи общи дейности по осъществяване на съвместни проекти за организиране новите издания на Националния фестивал на книгата за деца, както и за по-нататъшно утвърждаване на сливенското книжовно средище сред центровете на интензивен духовен живот в страната.

 

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
09.10.2018 г. 12:08
Посетено:
1043
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/28341-poredno-darenie-ot-nfd-13-veka-balgariya-za-regionalnata-biblioteka-v-sliven