Дарения

Уникално дарение на картини на Генко Генков днес

Във фонда на галерия „УниАрт“ влизат нови седем произведения на големия български художник

Уникално дарение на картини на Генко Генков днес

Генко Генков. Автопортрет

 

Днес във фонда на галерия „УниАрт“, благодарение на г-н Божидар Данев, влизат нови седем произведения на известния български художник Генко Генков (1923-2006).

Поредното дарение включва пет пейзажа и два портрета от именития български автор с висока художествена стойност. Пейзажите разкриват специфичен почерк и дълбока човешка чувствителност на художник, който намира вдъхновение и упование в природната действителност. Безспорно, за ценителите интерес будят автопортретът и дамският портрет, част от дарените произведения.

Заедно с официалното представяне на творбите, което ще се състои днес, 08 май 2018 г. от 18:00 ч., гостите на галерия „УниАрт“ ще имат възможността да научат интересни детайли от живота и личността на художника, за когото Божидар Данев споделя: „Генко, например, беше леко циничен, но с него контактувах с голямо удоволствие. Той беше художник с твърде сериозни колебания в нивото на творчеството си, но мога да твърдя, че имам негови творби, които са музейни. Той често казваше „Тази работа не е за теб”. Въвеждаше ме в стаята „депо” и ми предлагаше да си избера от работи, които наистина са впечатляващи. Спомням си дори, че по времето, когато започнах да пътувам в чужбина, му носех бои, тъй като в България нямаше от тези, които той харесваше. Един ден ме попита какво да направи за мен, за тази услуга, и аз поисках да ми нарисува един автопортрет. Така че може би сега съм притежател на единствения автопортрет на Генко. Както знаете, той е основно пейзажист, но има и няколко портрета. Голяма част от тях са в моята колекция – невероятни са. Като че ли са изрязани, като пластики.“

 

Галерия „УниАрт“ на Нов български университет е единственото по рода си университетско изложбено пространство в България, което обединява традиции и модерност. На фона на образци на класиката и старите майстори се провеждат разнообразни събития с академичен и културен характер: лекции, дипломни защити, литературни четения, представяния на книги, майсторски класове и камерни концерти, специални образователни програми.

 

 

Автор:
НБУ
Публикация:
08.05.2018 г. 13:46
Посетено:
1881
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/27659-unikalno-darenie-na-kartini-na-genko-genkov-dnes