Дарения

Семейство Цоневи прави дарение на Музея на хумора и сатирата в Габрово

Ретроспективната изложба „Светът според Тодор Цонев“ може да бъде разгледана до 7 април 2019 г.

Семейство Цоневи прави дарение на Музея на хумора и сатирата в Габрово

Дъщерята, съпругата и внучката на Тодор Цонев. Фотограф: Цецо Мирчев

 

На 26 април от 18 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово се откри ретроспективната изложба „Светът според Тодор Цонев“, представяща скулптура, живопис, графика и рисунка.

На събитието присъстваха съпругата на Тодор Цонев – Жана Цонева, дъщеря му – Десислава Бетова и внучката му Поли. По време на откриването Деси обяви, че семейство Цоневи ще продължи традицията, започнала преди години, и прави дарение. Екипът на на Музея на хумора и сатирата е вдъхновен от възможността още по-пълно да представя този смел и свободолюбив творец. През годините това не е първото дарение с творби на Тодор Цонев. В изложбата са представени дарени литографии от дипломната работа на автора, предоставени от него на музея през 1971. Второто дарение е от 96 карикатури на тема „Бай Ганю“ от 2004.

. Представянето на тази малко известна част от творчеството на автора, популярен преди всичко като карикатурист, ще продължи да радва посетителите на музея до 7 април 2019 година.

Автор:
Дом на хумора и сатирата
Публикация:
01.05.2018 г. 17:08
Посетено:
1079
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/27604-semeystvo-tsonevi-pravi-darenie-na-muzeya-na-humora-i-satirata-v-gabrovo