Дарения

Националният литературен музей изпраща 1400 тома българска литература на нашите училища в Чикаго

Националният литературен музей изпраща 1400 тома българска литература на нашите училища в Чикаго

Националният литературен музей, който обяви в началото на тази година дарителска кампания за български книги, предназначени за нашите неделни училища в Чикаго, събра над 1 400 тома класическа и съвременна българска литература. Книгите са опаковани и готови за транспортирането им през океана.

Културната институция откликна на апела на генералния ни консул в Чикаго Иван Анчев за нуждата от събиране и предоставяне на българска класика за неделните училища. Консулски окръг Чикаго обхваща 14 щата и там е най-голямата българска общност зад граница. Официално признатите неделни училища са дванайсет на брой и изпитват недостиг на издания на класиците в литературата ни – Иван Вазов, Христо Ботев, Петко Славейков, Алеко Константинов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Димитър Димов, Димитър Талев, Емилиян Станев и др. Книгите – нови или употребявани, бяха изпращани на адреса на Националния литературен музей по куриер или бяха носени от гражданите на място.

Генерално консулство – Чикаго изказа специални благодарности към Националния литературен музей и лично към директора Пламен Крайски за народополезната инициатива. В писмо до Националния литературен музей от Генералното консулство съобщават, че работят по създаването на българска библиотечна секция в едно от предградията на Чикаго. Повече подробности по този проект ще бъдат представени през есента, след получаване на книжната пратка от България и разпределянето на книгите сред училищата, които ще бъдат основните бенефициенти на дарението.

 От тази година, по инициатива и благодарение на усилията на генералния консул Иван Анчев, в Чикаго на името на Алеко Константинов има кръстовище при улиците W Irving Park и N Hamlin Ave. Националният литературен музей съдейства за получаването на видеоматериали за живота на твореца, предназначени за българските деца зад океана.

Националният литературен музей благодари на всички издателства, читалища и организации, а така също и на гражданите, които се отзоваха и дариха книги от личните си библиотеки за българските деца зад граница, за да знаят и помнят те своя род и култура.

 

Автор:
НЛМ
Публикация:
13.06.2017 г. 14:27
Посетено:
1279
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/25936-natsionalniyat-literaturen-muzey-izprashta-1400-toma-balgarska-literatura-na-nashite-uchilishta-v-chikago