Дарения

Теню Пиндарев дарява габровци

Два албума с карикатури в Дома на хумора и сатирата

Теню Пиндарев дарява габровци


Наскоро културната общественост у нас отпразнува – отбеляза – почете, защото всичко това е вярно – осемдесет и петия рожден ден на големия български карикатурист и приятел на ДХС Теню Пиндарев. Габровци помнят участията му в Биеналета, изложбите му, гостуванията му в годините, няма как да са забравили достолепната му фигура и премерени маниери сред пъстрата многоезична бохема, когато в града ни се стичаха като в истинска Мека творци и ценители на комичното. Затова не е нужно да казваме, че Домът изпрати сърдечните си поздрави на юбиляра. Това е традиция в Смешната къща, добра практика, както е прието да се казва днес!

И ето че тези дни самият юбиляр ни ... поздрави! С няколко албума, издадени в чест на големия му празник. Жестът е впечатляващ (тук отваряме скоба, за да споменем как много други творци на комичното, достигнали “кръгли” годишнини благодарят чрез пресата на тези, които са ги почели и на първо място посочват ДХС в Габрово!)



Ако разлистим елегантния албум “Теню Пиндарев”, придружаващ юбилейната му изложба в София през април т.г., ще попаднем във вселена от веселие, оптимизъм, дружелюбни закачки, но и малко тъга. Защото хуморът на Пиндарев е като живота ни – ту усмихнат, ту мрачно-навъсен.

И още един албум бележи знаменателното събитие - той е с 11 шаржови рисунки, озаглавени МОЯТ ЧУДОМИР – 2 (като продължение на подобен от преди 5 години, появил се за 80-я юбилей). Знайно е, че Чудомир е не само учителят му по рисуване в Казанлъшката гимназия, но и духовно и творчески близък на Пиндарев. Издателите на албума – Ротари клуб – Казанлък и Фондация “Чудомир”, са подарили не просто празник на автора и неговите почитатели, но и са избрали да останат в културната история на града и страната по изключително изразителен начин. Защото биологичната и духовната възраст са различни неща и е рядък шанс достолепното им сливане, а те не са пропуснали да забележат, да се възхитят и присъединят чрез спомоществователството си към този житейски феномен.



А тези дни в град Левски започва Националният фестивал за кратки сценично-литературни форми и драматургия “Георги Парцалев”. ДХС е поканен да участва със своя изложба и сред шаржовете и карикатурите ще бъдат показани и 10 творби на Т. Пиндарев. Случайно или не, но единственият шарж на незабравимия Парцалев във фонда “Хумор на народите” е тъкмо на Пиндарев!

Дори и да има нещо случайно под слънцето, никак не е случайна онази българска приказка за благата дума и за желязната врата...
Автор:
Венета Георгиева, ДХС
Публикация:
14.06.2006 г. 19:59
Етикети:
Посетено:
2008
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/2447-tenyu-pindarev-daryava-gabrovtsi