Дарения

Националният военноисторически музей получи оригинално знаме от Aприлското въстание

От 30 септември до 2 октомври знамето ще бъде изложено в НВИМ

Националният военноисторически музей получи оригинално знаме от Aприлското въстание


На церемония в Черни Вит жителите на селото дариха оригиналното знаме № 9 от Априлското въстание на Националния военноисторически музей. В следващите 3 дни, от 30 септември до 2 октомври включително то ще бъде представено в музея и всички посетители ще могат да го видят.

Председателят на  читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“ г-н Илиян Христов заяви, че е решено знамето да бъде дарено на Националния военноисторически музей, за да може да се съхрани и да го видят повече хора, дори внуците на нашите правнуци.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова благодари на жителите на село Черни Вит и наблегна на отговорността музеят да съхранява нещо толкова ценно, пазено 140 години и че то ще заеме достойно място в една от най-богатите колекции на музея – „Знамена“. Тя изрази своята благодарност с думите: „Не всеки ден един директор на музей получава оригинал и то символ на саможертвата на участниците в Априлската епопея, осветили пътя към свободата“. Доц. Пенкова връчи дарителския знак на музея и свидетелство на читалище „Христо Смирненски – 1925 г.“, а на кмета на с. Черни Вит – почетния знак на музея. Като преклонение пред грижата, която жителите на село Черни Вит са полагали за знамето, екипът на НВИМ от името на Българската федерация на любителите на историческото оръжие връчи на селото бюст на Георги Бенковски на скулптура Делчо Пъков. „Вярвам, че този бюст ще бъде достоен експонат в музея на читалището и място, където да се прекланяте пред паметта на Бенковски, който има безспорно голяма роля за създаването на 12-те знамена, едно от които днес ние получаваме“, завърши директорът на НВИМ.

Знаме № 9 е едно от дванадесетте знамена от Априлското въстание, рисувано от Иван Папазов Зографина и шито от жените от девическо дружество „Китка“. С дарението знамената, които НВИМ съхранява, стават три - № 3, 8 и 9. Все още е неизвестно дали са оцелели знамената с номера 1, 2, 5, 7, 10, 11. Националният военноисторически музей се обръща с апел към всички, които знаят нещо за тях или съхраняват някое от тях, да споделят информацията си с нас.

 


Автор:
НВИМ
Публикация:
29.09.2016 г. 14:10
Посетено:
1226
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/24268-natsionalniyat-voennoistoricheski-muzey-poluchi-originalno-zname-ot-aprilskoto-vastanie