Дарения

Жива верига пренася „културно съкровище“ в гр. Дупница в навечерието на 24 май

Библиотеката при читалище „Зора 1858“ ще получи над 20 000 тома българска и чуждестранна литература като дарение от Петко Марков

В навечерието на 24 май, Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, библиотеката при читалище „Зора 1858“, гр. Дупница ще получи най-голямото частно дарение на книги в цялата си 157-годишна история.

Читалищните дейци призовават на 23 май, събота, от 10:00 ч. на площад „Свобода“ хората да се включат в жива верига, която ще пренесе книгите в библиотеката.

Читалищната библиотека ще получи над 20 000 тома българска и чуждестранна литература като дарение от Петко Марков, внук на Петко Александров Марков, адвокат и русофил, от гр. Павликени, който приживе е бил собственик на най-голямата частна колекция от книги в Северна България, включваща издания от 1900 година до наши дни.

Библиотеката при читалище „Зора 1858“ има над 160 000 тома литература, както и богат фонд от ценни старопечатни издания, наброяващ 108 книги от общо 1100, регистрирани в българските библиотеки. Сред тях е оригиналът на Рибния буквар на Петър Берон от 1824 г.

„Много съм щастлив, че библиотеката  при читалище „Зора 1858“ се отзова на нашата молба да приеме частната колекция от книги на дядо ми. До сега всички библиотеки, с които сме говорили, отказваха дарението заради разходите по транспорта и липсата на свободна площ. Единствено читалището в Дупница откликна на призива ни, за което аз и моето семейство сме изключително признателни.“ – казва дарителят Петко Марков.

Уникалното дарение тежи повече от 12 тона, като цялата организация по доставката се обезпечава от Ротари клуб Дупница, чиито членове искат с този жест да направят безценен подарък на съгражданите си.

На всички, които се отзоват и помогнат, библиотекарите ще подарят нови книги по избор от седем заглавия, предоставени на читалищната библиотека от издателство „Интермедия“ София.

 


Автор: Ива Григорова
19.05.2015 г. 12:54
Посетено: 1220
Етикети: Дупница, библиотека, книги, дарение, читалище Зора 1858, Петко Александров Марков, Петко Марков
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/21466-zhiva-veriga-prenasya-kulturno-sakrovishte-v-gr-dupnitsa-v-navecherieto-na-24-may