Дарения

Над 180 книги художествена литература за библиотека "Зора" - гр. Сливен

Дарение на Френската културна асоциация

◊ СЪБИТИЕТО

Френската литературна асоциация дари над 180 книги художествена литература на френски език за възрастни и деца на една от най-старите библиотеки в сливенския регион – „Зора”, чиято 150-та годишнина от създаването бе отбелязана тържествено миналата година с поредица от национални културни инициативи.


◊ ПОВЕЧЕ

Дарението бе направено във връзка с празника на франкофонията в нашата страна и ще разшири сбирката от чуждоезикова литература, създадена в края на XIX и началото на XX век от първите издания на френски език. Тя се формира и с дарените книги от личните библиотеки на будни сливенци, получили образованието си във Франция.

Френският културен институт в София е сред крупните дарители на френска литература през последните две десетилетия.

Сред даренията са и над 80 книги на английски език за деца и възрастни, подарени от Градската библиотека в гр. Пелла, щата Айова, САЩ, с която библиотека „Зора” е в партньорски отношения от няколко години.

Новите попълнения на книжните фондове оказват неоценима помощ в обучението на възпитаниците на Гимназията с преподаване на чужди езици „Захарий Стоянов” в града, на студенти, интересуващи се граждани и др.
Автор:
Иванка Денева
Публикация:
13.04.2006 г. 00:15
Посетено:
1697
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/2060-nad-180-knigi-hudozhestvena-literatura-za-biblioteka-zora-gr-sliven