Дарения

Ново дарение за Регионална библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен

„Избрани съчинения” в двадесет тома на писателя Петър Константинов

Утвърждаването на културния институт в последните години като средище на богат духовен живот и приложение на новите информационни технологии привлича и спомоществователите, правили нееднократно ценни дарения за най-голямата библиотека в Сливен. И сега тя бе избрана за нова ценна книжовна придобивка: двадесет тома, представящи „Избрани съчинения” на писателя, дипломата и изкуствоведа Петър Константинов. Тя става факт чрез подкрепата на издателство „Даниела Убенова”, принесена в дар от съпругата на твореца, д-р Мариана Станева-Стоянова на Сливен. Забележителен за България е и книгоиздателският акт - с излизане от печат едновременно на респектиращия брой томове от един автор.
            
Петър Константинов е личност, която не се нуждае от представяне пред любознателните и духовни хора на страната. Високообразован, активен общественик, той е известен освен с писателската, и с народополезната дейност в България и чужбина и със създаването на „първата общонародна организация след демократичните промени през 1989 година” - „Мати Болгария”, поставила си високите цели за съхранение и развитие на българските ценности, памет и култура. Проникновен изследовател е на дълбочинните пластове от народния живот, на психологическия свят на Човека и въжделенията му към духовност и светлина, пресъздавани талантливо в различни по жанр творби: романи, публицистика, новели, разкази и др.
             
Петър Костантинов бе един от изтъкнатите български изкуствоведи, чиито трудове и представяните от него „колекции и шедьоври” от българското, европейско и световно архитектурно, фолклорно и археологическо наследство, се ползват и днес като ценни източници от специалистите и любознателните читатели, сътворени с талант, проникновение и висока художествена култура.
             
За пишещата тези редове отсъствието от света и литературния живот на България на писателя Петър Константинов е повод и за личен поклон пред човека, който още при излизането прочете романа ми „Кръстопъти и ветрове” и изрази като проникновен критик впечатленията си по телефона за него.
            
Посегналите към новото ценно дарение в Сливенската регионална библиотека – томовете на писателя Константинов, ще се докоснат до света на избраните творби, включени в него: „Ирмена” и „Черкезките хълмове” (повести), до сборниците с разкази „Благословена земя” и „Предание от изчезналия град”, трилогията „Синият аметист”; до публицистика, есета и пътеписи, както и романите му, между които „Заливът на сънищата”, „Авеню Фош”, „Последната изповед” и др.
            
Творбите на П. Константинов стават известни на читателите по света с преводите на английски, руски, шведски и полски езици.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
23.07.2014 г. 11:44
Посетено:
1458
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/19638-novo-darenie-za-regionalna-biblioteka-sava-dobroplodni-v-sliven