Дарения

Русенската библиотека получи ценно дарение

Globul дари две издания с изключителна историческа и естетическа стойност

Русенската библиотека получи ценно дарение


◊ СЪБИТИЕТО

Ценно дарение от Globul получи Русенската библиотека

   
Две издания с изключителна историческа и естетическа стойност получи като дарение от компанията Globul Регионална библиотека "Любен Каравелов" – Русе.
   
Първото от тях е уникално фототипно издание на
Манасиевата хроника, съвместна публикация на гръцкото издателство "Милитос" и Ватиканската апостолическа библиотека, осъществено с финансовото съдействие на GLOBUL.
   
Луксозното издание е най-пълното и най-качественото в техническо отношение от всички правени досега. То пресъздава в детайли старобългарския превод на хрониките на византийския историк Константин Манасий, създаден в средата на 14. вeк в двора на българския цар Иван Александър (1331-1371). Изданието е придружено от специално издаден сборник на български и английски език с научни изследвания и справочна информация върху летописа от проф.
Аксиния Джурова и ст.н.с. Вася Велинова.
   
Дарението включва и монографията "120 години българско изкуство" на Фондация "Поддържане на изкуството в България" и Съюза на българските художници. Книгата е изключително ценна, тъй като в нея за пръв път се прави цялостен преглед на българското изобразително изкуство и неговото развитие. Изданието съдържа около 700 репродукции и синтезирани текстове, които в хронологичен ред представят най-важните артистични събития от 1892 г. до сега.
   
Дарението е изключително ценно попълнение във фонда на Русенската библиотека и ще дадат възможност на нейните читатели да се докоснат до два уникални паметника на българското изкуство и култура.


Автор:
РБ „Любен Каравелов“ - Русе
Публикация:
08.09.2013 г. 12:48
Посетено:
1627
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/17555-rusenskata-biblioteka-poluchi-tsenno-darenie