Дарения

Регионалната библиотека в Сливен се сдоби с уникални издания

Фототипно издание на "Манасиевата хроника" и книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892-2012 г.)”

◊ СЪБИТИЕТО

Globul – България дари две ценни книги на най-големия културен институт на Сливенския регион: фототипно издание на Манасиевата летопис, излязла от печат  с финансовата подкрепа на известния комуникационен оператор. То стана факт чрез съвместните усилия на гръцкото издателство „Милитос” и на Ватиканската апостолическа библиотека в Италия. Другата ценна придобивка е присъединяването към фондовете на Регионалната библиотека в Сливен на книгата „120 години българско изкуство (съюзи, дружества и групи 1892-2012 г.)”, за която – представена в града под Сините скали, информирахме читателите на Литернет и „Културни новини”. Фондация „Поддържане на изкуството в България” и Съюзът на българските художници са нейни издатели. 
                

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДАРЕНИЕТО

В българската национална съкровищница от ценности преписът на „Манасиевата хроника”, (създаден  в периода 1345-1350 г., по искане на цар Иван Александър), има особено място в сърцата на българите. Сътворената през XII век в мерена реч и на гръцки език хронография на Константин Манасий е първият преведен на славянски език исторически текст, явяващ се значим извор за историческото минало на народа ни.
               
Любознателният читател още преди векове е получавал чрез този труд ценни сведения за „създаването на света, според Библията - и до управлението на византийския император Никифор Вотаниатис”. Той е черпел знания за заселването на българите на Балканския полуостров и за важни събития от развитието, като покръстването и трудното противоборство на държавата ни с Византия - в стремежа й да се утвърди в региона и на Балканите. Ватиканската библиотека пази ръкописа, чрез който е представен преводът. В ръкописната традиция на славяните и гърците настоящото издание е имало винаги особено място и значение: чрез съдържанието си и с характера на миниатюрите, представящи факти и събития от военната история и обществения живот на българите. Специален сборник с научни изследвания билингва (на български и английски езици) и написаната върху летописа справочна информация от проф. Аксиния Джурова (директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”) и от  ст.н.с. Вася Велинова, засилват уникалния характер на изданието.
               
Това би могло да се твърди и за спецификата на втората дарена книга на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в Сливен. Изданието „120 години българско изкуство” (съюзи, дружества и групи 1892-2012 г.)” прави за пръв път и по специфичен начин обзор на българското изобразително изкуство, жанровите му проявления, субекти и школи. Ценителите могат да почерпят ценни сведения за арт събитията за един дълг период - за повече от столетие - от художествения живот на страната ни, като за осмислянето на информацията спомагат и справочният апарат и статиите за явленията, в хронологичен порядък.
            
Ползващите специализираните читални в големия културен институт на Сливен и региона в идните дни ще могат да се докоснат до ценната придобивка. Определен и доказан - чрез финансовата помощ на издателствата -  е стремежът на GLOBUL - България в подкрепа на важни за страната ни книжовни и културни начинания.

Автор:
Иванка Денева
Публикация:
06.09.2013 г. 13:15
Посетено:
1525
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/17543-regionalnata-biblioteka-v-sliven-se-sdobi-s-unikalni-izdaniya