Дарения

Ново дарение във Военноморския музей

По случай Деня на военноморските сили на България

Ново дарение във Военноморския музей


◊ СЪБИТИЕТО

Ново дарение във Военноморския музей

Картина, на която е изобразена последната българска подводница „Слава” получи като дарение днес Военноморският музей. Творбата е дело на варненския художник Христо Петров-Морския, който миналата година дари още едно свое произведение – „Фрегатата „Смели” в акция”
          
Името на картината е символично „Последно завръщане” и с даряването й на музея художникът всъщност направи едно пожелание, някой ден българското подводно плаване отново да се завърне към своето съществуване.

В Деня на военноморските сили на България, който отбелязахме, музеят традиционно се превръща в територия за срещи на поколенията бивши и настоящи моряци. Наши гости отново бяха и членове на Австрийския военноморски съюз (OMV), начело с полковник професор Карл Скриванек, който не пропусна случая да подари на музея знамето на съюза и да благодари на д-р Мариана Кръстева за гостоприемството.

Само преди няколко дни, музеят получи и още едно дарение – автентичните надписи на миноносците „Добротич” и „Искър”, които ВМС предостави за съхранение на церемонията по именуване на кораби, която се състоя в Пункт за базиране Варна.

Само за няколко часа, през залите на музея преминаха близо 800 души. Музеят продължи да приема безплатно своите посетители до 18.00 ч.Автор: Силвия Ламбова
12.08.2013 г. 13:25
Посетено: 1292
Етикети: Христо Петров-Морския, дарение, Военноморски музей, Варна, Ден на военноморските сили на България, Карл Скриванек
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/17468-novo-darenie-vav-voennomorskiya-muzey