Дарения

Библиотеката на НБУ получи ценно дарение

Магдалина Станчева дари студия на Андрей Протич от 1929 г.

Библиотеката на НБУ получи ценно дарение


◊ СЪБИТИЕТО

Магдалина Станчева, учен археолог, известна с опазването и спасяването на знакови културно-исторически паметници в столицата, дари на библиотеката на Нов български университет студията „Денационализация и Възраждане на българското изкуство презъ турското робство отъ 1393 до 1879 год.“ от Андрей Протич, самостоятелно издадена от Министерство на народното просвeщение през 1929 г. Студията е публикувана и в юбилеен сборник, посветен на 1000-годишнината от смъртта на цар Симеон.

Още през 1929 г. авторът дарява книгата на семейството на Иван Васильов, изтъкнат български архитект от XX век. Неговата съвместна дейност с арх. Димитър Цолов оставя значима архитектурна следа - катедралата "Света Неделя", сградата на Българска народна банка, националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“,  университетска библиотека “Св. Климент Охридски” и редица други.

По-късно, не е известно кога, арх. Васильов подарява студията на Михаил Георгиев, баща на ст.н.с. Магдалина Станчева и така тя става част от нейната лична библиотека. През 1997 г. “главният археолог на София” и “пазителката на тайните на София”, както е популярна Магдалина Станчева, дарява цялата си библиотека на НБУ. М. Станчева е наричана така заради спасяването на ротондата и църквата “Света Петка Самарджийска”. Нейните книги и многобройни сборници от световни конгреси и конференции са в областта на археологията и културното наследство.

Чрез съвременните методи за опазване на книжовното наследство, студията на Андрей Протич е достъпна за всички читатели на библиотеката на НБУ, като част от дигитална колекция, създадена по проект „Културно наследство“.

Автор:
НБУ Библиотека
Публикация:
14.02.2013 г. 11:11
Посетено:
1972
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/16351-bibliotekata-na-nbu-poluchi-tsenno-darenie