Дарения

Стане Ягодич реконструира отминалото време

ДХС получи ценна словенска енциклопедия

◊ СЪБИТИЕТО

Хубаво е да получаваш подаръци! В Музея „Дом на хумора и сатирата” подаръците от автори, сътрудници и съмишленици носят не само радост, че са нова среща в приятел, не само, че с дарението се попълва фондът „Хумор на народите”, а и защото е съвсем човешко да те зарадва успехът (новоиздадената книга например) на този дарител.

Нещо подобно си помислихме и когато пристигна солидният том със спомени на Стане Ягодич (Словения). Наистина солиден: близо 800 страници голям формат! Заглавието е достатъчно изчерпателно и любопитно, затова ще го цитираме: Орбис Артис. – Реконструкция на отминалото време, пространството, живота и духа 1943-2004. Истории, свидетелства и документи, писма, цитати, презентации, диалози, разсъждения, анализи, коментари и отзиви”. Това ще рече: панорама на обществения и културния живот, анализ на явления и творчески почерци, направления в изкуството. В този аспект изданието наподобява енциклопедия, написана от един автор, който няма за цел да ни занимава само със собствената си личност. Напротив, той поставя в контекста на европейското и световно културно пространство свои съвременници, като достатъчно категорично отнася техните постижения към едно или друго направление в модерното изкуство на 20. век. Отделна глава е посветена на културата след разпадането на Титова Югославия. Успоредно с това в тома са поместени множество творби както на Ягодич, така и на всички автори, за които е споменато в текста.

Сред многобройните писма, които авторът цитира и помества в изданието, е и част от кореспонденцията му с ДХС, с най-популярните международни конкурси за карикатура от цял свят, а така също с редица от най-големите имена на съвременното световно модерно изкуство, в това число с Христо Явашев и Жан Клод.


◊ КОЙ Е СТАНЕ ЯГОДИЧ

Словенски художник, писател, карикатурист, фотограф, график, член на Асоциацията на словенските дизайнери, на Съюза на асоциациите на словенските изящни изкуства. Работи много успешно в областта на фото- и обектомонтажа и абстрактната живопис; издава редица монографии; инициатор и ръководител на творчески сдружения и групи, организатор на международни конкурси. Има повече от 50 самостоятелни и участия в над 200 колективни изложби. Удостоен с повече от 50 награди за свои творчески постижения. Накратко: голямо име със световна известност.

Ягодич е свързан с Габровското Биенале още от първото издание (1973), като в различни години е участвал в разделите графика и фотография. Писмата му до ДХС, винаги чудесно изписани – като от майстор калиграф, заедно с различните материали към тях, покани, каталози и други сами по себе си са много повече от документална ценност. Изразените оценки и лична гледна точка в монографията на този голям творец-сатирик са постижение не само за днешната балканска смехова култура.
Автор:
Венета Георгиева-Козарева
Публикация:
05.07.2011 г. 10:22
Етикети:
ДХС ГабровоСловенияенциклопедиидарения
арт документи
балканска култура
арт книги
Стане Ягодич
Посетено:
1778
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/12847-stane-yagodich-rekonstruira-otminaloto-vreme