Дарения

Българската общност в Крим благодари на Русенската библиотека за дарените книги

Дарение от 1200 тома книги за българската общност в Автономна република Крим, Украйна

◊ СЪБИТИЕТО

В края на миналата година Русенската библиотека направи дарение от 1200 тома книги за българската общност в Автономна република Крим, Украйна. Дарението бе изпратено до нашите сънародници с изключителното съдействие и подкрепа на Областния управител на Русе Пламен Стоилов.
     
Населението на Автономна република Крим е над 2 милиона, като 57% са етнически руснаци, 24 % украинци, 12-13 на сто са татарите и около 1 на сто са останалите етнически групи – българи, гърци, немци, беларуси, арменци, цигани и др. Общо националностите в Крим са 134. Официалните езици са руски и  украински.  
   
Нашите сънародници са изразили своята огромна благодарност към Регионална библиотека „Любен Каравелов” за големия и навременен дарителски жест. Книгите са вече във фонда на българското читалище в град Симферопол, столица на Автономна република Крим.
   

◊ ПОВЕЧЕ ЗА ДАРЕНИЕТО

Между книгите, предимно многоекземплярни издания, отчислени от фонда на библиотеката, има избрани произведения на класиците на българската литература, чужда художествена литература в превод на български език, произведения за деца от български автори, учебници по български език и литература, математика, история, география, биология и химия за основния и средния курс на обучение, така също изследвания за българската средновековна и възрожденска история, етнографски издания и др.
     
Дарението бе подготвено по предварителна договореност и по молба на зам.-председателя и член на Управителния съвет на Кримско-републиканското дружество „Паисий Хилендарски” в Крим Петър Петков – българин, ветеран от войната в Афганистан, адвокат по професия.
   
Кримско-републиканското дружество, което е създадено преди 16 години, е член на Асоциацията на българите в Украйна. Негов председател е Иван Иванович Абажер. Организацията е създадена, за да оказва помощ на българите, живеещи на полуострова, и да съдейства за съхраняването на българското самосъзнание, българския език, култура, духовност, обичаи. Само в република Крим дружеството на българите има 22 структури. Съществена е заслугата му за осъществяване на културните контакти между градовете Русе и Симферопол, които от 2008 г. имат подписан договор за двустранно сътрудничество.
   
Името на организацията показва националната принадлежност на хората, които членуват в нея – българи, наследници на емигранти главно от Сливенско и Странджа. В годините на турското владичество много от тях тръгват да търсят свобода и препитание на другия бряг на Черно море – на Кримския полуостров, където се заселват и създават семейства. Въпреки всички трудности и опитите за асимилация през годините, те успяват да съхранят своята национална идентичност и  любовта си към България.



√ Издателство LiterNet публикува през 2005 г. сборник с народни песни на кримските българи. Песните са записани от Александър К. Шапошников - "Песни на българите от Феодосийска област на Таврическа губерния".
Автор:
РБ "Любен Каравелов"
Публикация:
14.01.2011 г. 21:11
Посетено:
1927
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/11503-balgarskata-obshtnost-v-krim-blagodari-na-rusenskata-biblioteka-za-darenite-knigi