Дарения

Проект „Да спасим винила”: „Старите плочи на нов глас”

Дарителска кампания на сдружение „Морско синьо”

Проект „Да спасим винила”: „Старите плочи на нов глас”


◊ СЪБИТИЕТО

Проект „Да спасим винила”
Дарителска кампания на сдружение „Морско синьо” „Старите плочи на нов глас”

Начало: 12 юли 2010 г.
Места: галерия „Арт Маркони” (Варна, ул. „Охрид” № 22); Клуб за детско творчество „Щурче” (Варна, ул. „Ангел Кънчев” № 33 А)  


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЯВАТА

От понеделник, 12 юли, стартира дарителската кампания на варненското сдружение „Морско синьо” за събиране на плочи, която ще продължи цяло лято. Разровете архивите си и ако в най-прашните и забравени места откриете плочи, които сте решили, че не ви трябват, в никакъв случай не ги изхвърляйте, а се включете в кампанията! Нейни лица са баскетболистът Емил Бояджийски, който подкрепя нашата идея за възраждане на ритуала „слушане на грамофонни плочи”, и малкият му син Никола.

Всеки, който иска да дари плочи, може да го направи на две места:
- в Клуб за детско творчество „Щурче”, където ще се събират детски плочи – с приказки, стихотворения, песни;
- в наскоро откритата галерия „Арт Маркони”, където ще се събират всички останали плочи.

Събраните плочи ще бъдат използвани във всички бъдещи инициативи на сдружение „Морско синьо”, които са част от проекта „Да спасим винила”. Първата и вече успешно реализирана инициатива са музикалните партита „Грамофония”, които се проведоха шест пъти в бар „Blues Brothers” във Варна и след кратката лятна пауза ще бъдат възобновени през есента. Много почитатели и колекционери подкрепиха идеята за слушане на грамофонни плочи, а партита „Грамофония” станаха добър повод за тях да обменят помежду си плочи и информация.

На 17 юли стартира нова инициатива, адресирана към най-малките – „Детска грамофония”. Детските партита, изпълнени с много игри и награди и, разбира се, грамофонни плочи, са съвместна инициатива на сдружение „Морско синьо” и Клуб за детско творчество „Щурче”, където ще се провеждат.

Очаквайте и лятно парти „Грамофония” на открито, за което ще научите съвсем скоро!


◊ ОЩЕ ЗА ИДЕЯТА

Ритуалът „слушане на грамофонни плочи” е изключително необходим за пълноценното общуване с музиката – както с материалния носител, така и с обложката на плочата. И за двата компонента до ден-днешен не е създадена по-добра алтернатива.

Виниловата плоча е единственият музикален носител, при който извличането на звука става по механичен път (също както при акустичните музикални инструменти). Всяко цифрово възпроизвеждане (компактдиск, mp3 и т.н.), е симулация на механично произведен звук, но не и реален такъв. Поради тази причина плочата възпроизвежда записания звук възможно най-правдоподобно. Обложката съдържа и чисто фактологически данни за изпълнители, музиканти, заглавия на песни, образователна информация... Изобщо, тя представлява голямоформатна арт продукция, която не може да се сравни с тази при компактдиска, а при mp3 такава изобщо липсва.
Автор:
Сдружение „Морско синьо”
Публикация:
09.07.2010 г. 18:01
Етикети:
Посетено:
1668
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/19/news/10431-proekt-da-spasim-vinila-starite-plochi-na-nov-glas