Общество

Отворено писмо от Съюза на българските художници

По повод забраната да бъде показана творба на чешкия художник Давид Черни

До  БТА
До редакциите и медиите в Р България
До ръководството на Баня Старинна - Пловдив


Конфликтът с гостуването на творба на чешкия художник Давид Черни, за която има забрана от градските власти на гр. Пловдив да бъде показана в Баня Старинна, ни предизвиква към отношение.

Каним организаторите на изложбата в Пловдив и г-н Давид Черни да покажат въпросната творба в залите на СБХ – ул. „Шипка” 6, София. В момента на ІІ етаж в галерия „Шипка” 6 се провежда международната изложба „На руло”, куратор Пенка Минчева, в която Давид Черни ще бъде показан. Тъй като това отворено писмо съставяме в петък, 09.10.2009 г., а изложбата в Пловдив се открива утре, на 10.10.2009 г., въпросната творба може да бъде експонирана по същото време в София, без присъствието на полиция и без каквито и да е други ограничителни мерки и скандали. Изкуството се нуждае понякога от скандал, но не и от репресии.

СБХ е организация на свободни художници и ние заставаме зад творческите прояви, които изразяват авторска позиция. Като най-голямото творческо сдружение у нас, ние защитаваме правото на творчески изказ, независимо от това дали го харесваме. Нека дискусиите между творби и публика, а не между творчество и власт бъдат решаващи за културните процеси.

Най-отговорно заявяваме, че пространствата на СБХ са пространства на творческата свобода и с това писмо го потвърждаваме.


Съюз на българските художници

Председател: Ивайло Мирчев




Автор:
СБХ
Публикация:
09.10.2009 г. 16:29
Посетено:
1566
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/8589-otvoreno-pismo-ot-sayuza-na-balgarskite-hudozhnitsi