Общество

Открито писмо от Николай Петев, председател на СБП

По повод оскверняването на гроба и паметния знак на великия поет на България Никола Вапцаров

ОТКРИТО ПИСМО


До
Министър-председателя
на Република България
Г-н Сергей Станишев


Копие:
До
Председателя на Народното събрание
Г-н Георги Пирински


До
Комисията по културата към Народното събрание


Уважаеми Господин Министър-председател,

Съюзът на българските писатели е изключително разтревожен от потресаващата вандалска проява, на която стана свидетел нашето общество – оскверняването на гроба и паметния знак на великия поет на България Никола Йонков Вапцаров. Съзнавате, че в навечерието на 100-годишнината от рождението на световноизвестния български поет подобно кощунство в никакъв случай не е еднозначно. Животът и творчеството на Никола Вапцаров са сред най-възвишените и болезнени теми в съвременната ни история и към тях непрекъснато са насочени всевъзможни местни и чужди апетити. Трябва ли обаче всеки път да си напомняме, че националните ни герои принадлежат единствено на нацията, а не на близки, роднини или институции; че гробът на Вапцаров е безусловна собственост на Република България, а неговото творчество – надживяло конюнктури и временни шумове, е безспорен връх в нашата и европейската духовна култура!

Ние сме силно обезпокоени, че не се взимат резултатни мерки спрямо такива очевидни предизвикателства, които са брутално посегателство срещу собствената ни история и народностна същност.

Настояваме и се надяваме да разпоредите на МВР да предприеме необходимото за спешно и обективно разследване на случая, защото попълзновенията към Вапцаров са всъщност посегателство към народната памет и суверенния български дух.


Като Ви поднасям своите най-искрени почитания, оставам

С уважение:
Николай Петев
Председател на
Съюза на българските писатели


Автор:
СБП
Публикация:
04.03.2009 г. 16:25
Посетено:
2473
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/7418-otkrito-pismo-ot-nikolay-petev-predsedatel-na-sbp