Общество

Никога не се предавай!

Хора сме...

◊ ВИЗИТКА

Тодор Андонов
е роден на 1 август 1959 г. в Нови пазар. Неговият житейски и творчески императив е: "Никога не се предавай!". С този девиз той върви през годините на своя живот и преодолява трудностите му преди и след като напълно загубва зрението си през 1995 г.

Завършил е Шуменския университет. Работил е като художник, телевизионен техник, преподавател по класическа китара, началник отдел, а от петнайсет години се занимава с издателска дейност. Бил е автор и водещ на радио и телевизионни предавания.

Член е на Дружество на писателите – Шумен, и AIEP (Международна асоциация на писателите-криминалисти).

Два пъти печели втора награда на литературния конкурс за кратък криминален разказ "Атанас Мандаджиев" - през 2006 г. с разказа "Билярдната топка" и през 2008 г. с "Вариация за китара и труп".

Автор е на книгите "Баща и учител на слепите" (2002); "Като българи" (в съавторство със Станислав Симеонов–Шушу, 2003; книгата представлява "пътеописание" на сърцатия им велопоход с тандем от Шумен през София до Прага в навечерието на приемането на България в НАТО) и "Осмият ден" (2006).


◊ СЛУЧАЯТ

Първата операция, от която Андонов се нуждае, струва 15 000 лв. В зависимост от резултата ще бъде нужно да се направят още между 2 и 6 операции, извършвани през 6 месеца. Ако парите бъдат събрани, операцията ще бъде извършена от проф. Ернст Мулдашев в град Уфа, Русия. Той е първият лекар, извършил успешно трансплантация на око. Професорът е директор на Руския център за очна и пластична хирургия и е член на Американската академия по офталмология.

Сериозността на заболяването не е причина шуменецът да се самосъжалява. Чувството му за хумор никога не му изневерява, а идеите му за нови творения са обречени на сбъдване поради голямата му воля за победа над обстотятелствата.

„Толкова много хора ме подкрепят, че вече няма накъде – трябва да прогледна!”, обича да казва Тодор Андонов след срещите си по повод новоизлезлия му роман „Етюд с морени”.

Може да допишеш и своето име чрез sms с текст на латиница DMS Todor на кратък номер 17 777 към всички мобилни оператори. Цената на едно съобщение е 1,20 лв. с ДДС.


Автор:
Славимир Генчев
Публикация:
03.12.2008 г. 13:46
Посетено:
1316
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/6962-nikoga-ne-se-predavay