Общество

Първа среща на Общобългарския комитет

Българите по света се обединяват

◊ СЪБИТИЕТО

В началото на октомври 2008 година в Националния дворец на културата и в Народното читалище "Аура" в София се проведе Първата среща на Общобългарския парламент на Сдружението "Организация на обединените българи".


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ФОРУМА

На срещата с международно участие се разискваха въпроси за обединяването на всички родолюбиви българи по света в единна общност, за културната им идентичност и за културното им наследство, както и за правните закони, които да защитават техните интереси, независимо в коя държава живеят. Гарант в това отношение може да стане Общобългарския парламент на "Организация на обединените българи" с председател академик Сергей Иванов.

Делегатите на международния форум избраха председател на Общобългарския парламент, двама заместници и главен секретар. В структурата на ОП влизат също парламентарни групи, постоянни и временни комисии, бюро и правно-консултативен съвет.
 
Изказването на акад. Сергей Иванов бе посветено на основните насоки и приоритетните задачи на парламента, в който са избрани делегати от различни държави по света. Изграждането на такъв законодателен орган ще даде възможност българите да бъдат единни, сплотени и защитени.

Приветствия, пожелания и предложения към президиума и делегатите на Първата среща на Общобългарския парламент отправиха академиците Владимир Цонев, Александър Трифонов и Красимир Богданов, доцент Евгений Сачев, политикът Жорж Ганчев, Зденка Тодорова, председател на Хелзинския комитет за защита правата на българите в Сърбия, Кирияк Цанов, член на Световния конгрес на гагаузите (Комрат, 2005 г.) и др.

Българите имат своето място в човешката история, а с обединяването в Общобългарския парламент и да докажат корените си - български, вярата си - православна, мисията си, че ще направят своя живот и живота на другите по-красив, по-добър и по-толерантен.

Автор:
Димитър Боримечков
Публикация:
06.10.2008 г. 16:46
Етикети:
Посетено:
1494
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/6565-parva-sreshta-na-obshtobalgarskiya-komitet