Общество

За възстановяване Долината на тракийските царе

Инициативен комитет за Севтополис

Отдавна е назряла  необходимостта да обединим усилията на нацията около идеята за запазване на безценното историческо наследство, което може да ни отреди място сред древните цивилизации на човечеството. Такава е идеята за възкресяването на Долината на тракийските царе, естествена част от която е античният град Севтополис.

Горещо подкрепяме идеята на кмета на община Казанлък Стефан Дамянов и проекта на арх. Тилев за изграждане на кръгово язовирно съоръжение, в което да бъде експониран античният град във водите на язовир „Копринка“ край Казанлък. Уникалният начин на експониране на единствения добре запазен тракийски град показва качествено ново отношение към тайните на древната култура на народите, населявали нашите земи.

Модерното и изключително смело архитектурно решение ще роди културен шедьовър на човечеството, който според специалистите ще може да се вижда и от Космоса. Това ще нареди страната ни сред предпочитаните световни туристически дестинации. Севтополис ще добави към популярността на Розовата долина и древната слава на Долината на тракийските царе. Европейската и световната култура ще бъдат обогатени по невероятно модерен начин и светът ще благодари на България за новата перла в културната съкровищница на древността.

Със заповед на министъра на културата проф. Стефан Данаилов вече е създадена работна група, която ще подготви планово задание за провеждане на международна инженерингова процедура за експонирането на античния град във водите на язовира.
Възстановяването на древния комплекс ще обедини мечтите на българите, които милеят нашето Отечество да заеме своето величаво и гордо място сред древните цивилизации на човечеството. Най-сетне българите ще имат обща идея и цел – да градят в името на бъдещето на страната си. Именно днес ние сме изправени пред уникалната възможност да дадем пример на бъдещите поколения за съзидание.

Убедени сме, че идеята на Министерство на културата за международен инженерингов конкурс заслужава подкрепа. Тя е важна стъпка към стратегическото възстановяване на Долината на тракийските царе.

Инициативен комитет:

акад. Васил Гюзелев
проф. Николай Овчаров
акад. Антон Дончев
акад. Светлин Русев
Димитър Томов
проф. Здравко Чолаков
Веселин Стоянов

Никола Инджов
Атанас Наковски
Иван Гранитски
Найден Вълчев
Петър Караангов
Николай Петев
проф. Ивайло Мирчев
проф. Димитър Сотиров
проф. Борислав Стоев
проф. Георги Чапкънов
Ставри Калинов
Вежди Рашидов
проф. Евгений Кузманов
проф. Венцеслав Кисьов
Христо Друмев
Георги Йорданов
Нешка Робева
Вели Чаушев
Драгомир Шопов
проф. Найден Андреев
Валери Станков
Христо Карастоянов
Валерия Велева
Павел Писарев
Александър Йорданов
Милен Вълков
Виктор Пасков
проф. Генчо Начев
д-р Косьо Зарев
ст.н.с. Георги Китов
проф. Недко Недков
проф. Андрей Пантев
Кольо Георгиев
Евтим Евтимов
Дончо Цончев
Никола Манев
Ценко Минкин

Автор:
Публикация:
27.08.2008 г. 23:32
Посетено:
1171
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/6376-za-vazstanovyavane-dolinata-na-trakiyskite-tsare