Общество

Празникът на толерантността се отбелязва за втора година в Русе

Различията ни обогатяват

◊ СЪБИТИЕТО

На 31.01.2008 в хотел Рига - гр. Русе се отбеляза Празникът на толерантността. Инициативата се провежда за втори път в града. Вестниците "Заман" и "Бряг" са организатори на тържеството и имат благородната нагласа то наистина да стане традиция в крайдунавския град. В церемонията специално място се отделя на деня на Ашурето.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРАЗНИКА

Ашуре е мюсюлмански празник, който се приема като ден на толерантността, единението и разбирателството. Празникът се свързва с акостирането на Ноевия ковчег на брега, когато оцелелите от всемирния потоп приготвили от различни зърна сладко ястие. Мюсюлманите наричат този ден „ашуре” по името на десетия ден на първия месец от новата година. Приготвят се сладкиши, които се поднасят на близки, като се дава доброволна милостиня.

Празникът на толерантността събира представителите от трите религии в града - мюсюлмани, православни християни и католици. Дипломати, духовници, журналисти и представители на местната власт споделят празничната вечер. Тържеството е добър повод за продължаване и осъвременяване на традициите.

Срещата на хората от различните етноси в Деня на Ашурето е още едно основание, че всички трябва да уважаваме религиозните чувства на другия, да уважаваме различията, защото тези различия ни обогатяват.

Автор:
Лилия Рачева
Публикация:
31.01.2008 г. 23:06
Етикети:
Посетено:
1151
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/5246-praznikat-na-tolerantnostta-se-otbelyazva-za-vtora-godina-v-ruse