Общество

Енциклопедистът Нобел – учен, литератор и бизнесмен

Човек на контрастите

Енциклопедистът Нобел – учен, литератор и бизнесмен


Подходящ повод да се разкрият накратко качествата на Алфред Нобел като учен, литератор и бизнесмен, както и като човек на контрастите, на чието име е наречена престижна премия, присъждана на писатели, учени и държавни ръководители, е датата на неговата смърт – 10 декември 1896 г., на която по-късно отличените нобелисти получават своите награди.

Много в живота на този необикновен човек е необичайно. Неговият баща се разорил, а той станал един от най-богатите мъже в света. Той бил предприемач, който се интересувал от изкуство и литература. Направил успешна кариера, но винаги живеел скромно и обичал самотата. Алфред бил гостоприемен стопанин и интересен събеседник, а във всекидневния живот бил мрачен и тъжен. Обичал хората, но останал сам цял живот. Не е имал семейство, и никога не е бил женен, макар че е преживял безумна любов. Той бил патриот, но умрял далеч от родината си, в Италия. Неговите изобретения били известни по всички краища на света, но самият той лично не бил известен.

Алфред Нобел се родил в Стокхолм на 21 октомври 1833 г. Когато навършил девет години, семейството му се преместило в Русия. Там членовете на семейство Нобели, талантливи изобретатели и бизнесмени, станали много популярни. Юношеството на Алфред преминало в Петербург, който по това време бил един от центровете на световната култура. В него живеели и работели много хора от различни националности. Всичко това оказало голямо влияние на характера на Алфред и на неговите възгледи за живота. Той никога не се е учил в училище или университет. Необходимите знания Нобел получавал самостоятелно. Това изиграло голяма роля в неговия живот. Той знаел няколко чужди езика. Разговарял на английски, шведски, немски, френски, руски. Когато навършил седемнайсет години, се отправил на пътешествие из Европа. Посетил Германия, Франция, а след това заминал за Америка. След три години се върнал в Петербург и започнал работа в компанията на баща си. Както и баща му, Алфред се увличал от химията. Когато семейството му се върнало в Швеция, той започнал да работи в химическата лаборатория. В 1863 г. открил динамита, който му донесъл световна слава. Но той мислел, че изобретението му ще служи за прогреса на човечеството и че ще бъде използвано за мирни цели: за строителство на жилища, шахти, тунели. Обаче динамита започнали да го прилагат предимно за военни цели. Нобел не искал неговото откритие да се използва за унищожаване на хора, защото смятал войната за най-страшното престъпление срещу човечеството.

Алфред Нобел направил повече от 350 изобретения. У този човек успешно са били съединени талантът на учен и талантът на бизнесмен. Той е основал 93 предприятия в 20 страни в света на пет континента и успешно ги е ръководил. Не е бил добре със здравето, но е работил много и интензивно. Умрял е на 10 декември 1896 г. Година преди смъртта си пише завещание, което е било публикувано. За много хора то било неочаквано и необичайно. Там било написано, че цялото богатство трябва да бъде продадено, а с парите да бъдат купени акции.
Автор:
Никола Чолаков
Публикация:
12.11.2007 г. 10:04
Посетено:
946
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/4850-entsiklopedistat-nobel-uchen-literator-i-biznesmen