Общество

Възстановиха първия туристически клуб „Урвич клуб“, създаден от Алеко Константинов преди 135 години

Детски туристически „Урвич клуб“ - приемник и пряк наследник

На 24 август 2024 г., в местност крепост „Урвич“, в двора на Урвички манастир „Свети Николай летни“ се направи възстановка на историческо за Панчарево събитие, с национална значимост – преди 135 години, при поход по тези места Алеко Константинов е учредил първия туристически клуб в Свободна България и го нарекли „Урвич клуб“. Планинските водачи Иван Траянов и Гергана Сандъкчиева разказаха историята на ученици от район Панчарево, техни родители, учители, представители на район Панчарево и НПО, и всички пожелаха този клуб да бъде възроден и да създадат детски туристически „Урвич клуб“, който да бъде приемник и пряк наследник на първия туристически клуб в България. Децата направиха първите си стъпки в планинарството и осъществиха първия си организиран преход до Урвичка крепост. Запознаха се с азбуката на планинарството - как да разпознават и следват маркировка, какви опасности има в планината, от какво туристическо оборудване имат, какво да сложат и как да подреждат  раницата си за преход. За участниците в събитието бе осигурен транспорт: от и до, с маршрут площад на район Панчарево - местност крепост „Урвич“. Децата бяха си похапнаха вкусно - кетъринг, защитени от професионална медицинска грижа, а групови отговорници се погрижиха всяко умение и информация да достигне и да бъде усвоено от децата.

На следващия ден, 25 август, новоучреденият детски туристически „Урвич клуб“ и негови съмишленици направиха туристически поход до Черни връх, за да отбележат с български планинари Денят на туризма.

Новоучреденият детски туристически „Урвич клуб“ по проект „Училище за върхове“ и негови съмишленици с планински водачи, организират редица дейности през последните ваканционни дни. 

Още туристически инициативи за деца се очакват през 7 и 8 септември от Сдружение „Асоциация Ен Пи“, с финансовата подкрепа на Столична община по Програма „Европа” 2024, по проект „Училище за върхове“, съвместно с партньор - район Панчарево.

На 7 и 8 септември планински водачи ще учат ученици от Панчарево как да изградят предвиден и непредвиден бивак в планината, за да придобият умения за живот и оцеляване в природата.

https://www.facebook.com/

Автор:
Борислава Лазарова
Публикация:
27.08.2024 г. 15:36
Етикети:
Алеко Константиновдецатуризъм
детски туристически „Урвич клуб“
проект „Училище за върхове“
Асоциация Ен Пи
клуб Урвич
Посетено:
211
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/39696-vazstanoviha-parviya-turisticheski-klub-urvich-klub-sazdaden-ot-aleko-konstantinov-predi-135-godini