Общество

Месец на рециклиранено в българските училища

Едно от пловдивските училища, които тази година ще вземат активно участие е СУ “Христо Г. Данов”

Месец на рециклиранено в българските училища

Сдружение „БГ Бъди активен” за поредна година отправи еко предизвикателство към българските училища. Месецът на рециклирането започна на 18 февруари и ще приключи на 18 март – Световният ден на рециклирането. През 2023 г. над 100 учебни заведения се включиха в благородната инициатива. Едно от пловдивските училища, които тази година ще вземат активно участие е СУ “Христо Г. Данов”.

„Промяната започва от всеки един от нас поотделно и всички заедно можем да направим училището, квартала, града ни, света едно по-чисто и по-красиво еко място. Нашите ученици и учители с ентусиазъм прегърнаха идеята за приятелска надпревара с други училища от цяла България за титлата Герой на рециклирането и вече събират ПВЦ бутилки, които ще предадат за рециклиране”, споделят от екипа, който координира събитията в училището.

Ученици от първи клас поставят началото на 6 март, те ще демонстрират уменията си по четене, разделно събиране на видовете отпадъци в забавни и креативни състезателни игри. Второкласници ще заложат на творческото си въображение, за да претворят пластмасови отпадъци в хендмейд изкуство, а вокалната  група "Дановци певци" с ръководител Гергана Люцканова ще изпълни специално подбрана песен, свързана с тематиката на инициативата. Участниците от трети клас ще бъдат телевизионери, те ще разкажат на зрителите за смисъла на рециклирането. Учениците със специални потребности ще вземат участие при рециклирането на хартия с идеята да направят свои произведения на изкуството - процес, от който има не само екологични, но и терапевтични ползи.

Средно училище "Христо Груев Данов" e с над 170-годишна история и е първото българско светско училище в кв. "Кършиака" и второто в град Пловдив. Днес е съвременно европейско референтно училище, даващо качествена образователна подготовка. Изцяло обновената материална база, съобразена с възрастовите особености на учениците, създава условия за активно участие в образователния процес чрез използване на технологиите в обучението. Професионалната педагогическа практика на учителите поставя детето в центъра на обучението чрез индивидуализация и диференциация, съобразени  с интересите и възможностите на всяко дете. Споделена визия на преподавателския екип е изграждане на увереност в способностите на ученика. Училището разполага с пълен екип от специалисти (училищен психолог, логопед, ресурсен учител) и система за осигуряване на обща и допълнителна подкрепа на всяко дете. Можете да разгледате и сайта на училището на адрес: http://soudanov.org/

Автор:
Владислав Христов
Публикация:
02.03.2024 г. 18:55
Етикети:
Месец на рециклиранено
Средно училище “Христо Г. Данов” - Пловдив
МястоБългария
Световен ден на рециклирането
RecyclingHeroes2024
Сдружение „БГ Бъди активен”
БезОтпадъци
Посетено:
338
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/38652-mesets-na-retsikliraneno-v-balgarskite-uchilishta