Общество

С концерт - музика и танци, деца помагат на връстници в неравностойно положение

Най-малката пианистка, която учи в Stefanov Music House, е само на четири години

С концерт - музика и танци, деца помагат на връстници в неравностойно положение: 2
Габриела Стефанова
С концерт - музика и танци, деца помагат на връстници в неравностойно положение: 3
Аурора - 4-годишната пианистка

◊ ПОКАНА

Деца - музиканти и танцьори, ще изнесат безплатен благотворителен концерт за свои връстници в неравностойно положение

Концертът ще бъде на 16 декември от 17 часа в София, в галерия „Анел“ (бул. “Тодор Александров” 14). Входът е свободен.

Идеята за благотворителното събитие е на Габриела и Дебора Стефанови и тяхното триезично музикално училище Stefanov Music House. Те са привлекли за осъществяването ѝ още съмишленици – детски танцов ансамбъл „Българе“ и танцовата школа „Nana Dance Project“. Всички заедно ще поставят началото на специален фонд. Средствата от него ще подпомагат деца, които искат да свирят и танцуват, но родителите им не могат да си позволят да отделят пари от семейния бюджет, за да осъществят детските им мечти.

Дарения за новоучредения фонд ще бъдат събирани, както по време на концерта в специални кутии, така и след това чрез банкова сметка.

Какво ще чуем и видим на сцената? Най-малката пианистка от двадесетте деца - музиканти на концерта е само на 4 години и се казва Аурора. Тя ще изпълни песни за деца от български композитори и една коледна песен. По-големите пианисти, цигулари и челисти, ще представят ренесансови творби на Йохан Себастиян Бах, Лудвиг ван Бетовен и от всички епохи на класическата музика. Разбира се ще прозвучат и няколко коледни песни. Десет малки танцьори от ансамбъл “Българе” ще тропнат български фолклорни танци, а от „Nana Dance Project“ ще представят съвременни танци.

За Габриела и Дебора Стефанови, както и за третата им сестра Елизабет, която сега специализира любимия си инструмент виолончело в консерваторията в Лондон, концертът е и лично послание към техния татко Благовест. Точно преди 5 години той си тръгна от този свят, тъгуват трите сестри. Но те не са забравили неговия личен пример и уроци по трудолюбие и подкрепата, която е давал на всеки, който има нужда от нея. С много труд и лишения татко Благовест е изучил Габриела във Виенската консерватория специалност пиано. После Габриела се връща в България и основава музикалното училище Stefanov Music House. В началото на лятото голямата сестра убеждава Дебора да се завърне в България с любимата си цигулка, с която е завършила консерваторията в Лозана и започнала музикалната кариера във филхармонията на Копенхаген. Не е невъзможно след време към Stefanov Music House да се присъедини и Елизабет от Лондон.

На благотворителния коледен концерт на 16 декември в столицата ще бъде и премиерата на книгата „Памет“, която също е посветена на баща им. Автор е Димитрия Вангелова – майката на Благовест Стефанов.

 

 

Автор:
Катя Стайкова
Публикация:
15.12.2023 г. 14:31
Етикети:
от деца за деца
Габриела и Дебора Стефанови
Благовест Стефанов
музикално училище Stefanov Music House
галерия „Анел“
безплатен благотворителен концерт
Посетено:
285
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/38264-s-kontsert-muzika-i-tantsi-detsa-pomagat-na-vrastnitsi-v-neravnostoyno-polozhenie