Общество

НБУ посрещна над 2400 първокурсници с тържествена церемония и концерт на открито

НБУ започва академичната година с първия университетски чатбот в България

НБУ започва академичната година с първия университетски чатбот в България. Виртуалният асистент ще позволи много по-добра комуникация със студентите и по-качественото им обслужване от гледна точка на редица административни услуги. „Естествената среда на днешните студенти е дигиталната среда и смятам, че това е много важно както от гледна точка на обучителен процес и използване на различен тип обучителни ресурси, но и от гледна точка на административно взаимодействие", споделя зам.-ректорът по учебната дейност доц. д-р Кристиян Постаджиян, който е сред авторите на проекта.

Преди началото на академичната година, НБУ организира „Седмица за
ориентиране на студентите", която даде възможност на първокурсниците да участват в различен тип събития в университета, които целят опознаване, неформално общуване и сближаване.

Новите 2400 студенти на НБУ бяха привествани на тържествена церемония в аулата, която започна с изпълнение на университетския хор на химна Gaudeamus igitur с диригент доц. д-р Георги Петков и под режисурата на доц. д-р Анна Пампулова.

Водещ на церемонията беше зам.-ректорът по учебната дейност доц. д-р Кристиян Постаджиян, който посрещна студентите с думите: „Това начало няма как да не възпламени страстта ни да мечтаем, да учим и да бъдем по-добри в това, което правим."

„Вие вече сте направили най-важните избори в живота си. Избрали сте, първо, да учите и второ - избрали сте НБУ", обърна се към първокурсниците ректорът проф. Пламен Дойнов, д.н. и призова: „Бих ви помолил да се съсредоточите върху изборите, които ви предстоят сега. В НБУ ще ви помагаме да ги извършвате. Ще се опитаме да ви предложим и един друг избор, той е много рискован и си давам сметка, че звучи претенциозно, но онези от нас, които не се страхуват да бъдат последователни в своя етичен избор хора, ще ви дават възможност да избирате между добро и зло. Не сте длъжни да им вярвате, да ни вярвате, но ние няма да искаме това. Ние ще ви предлагаме аргументи в полза на доброто и ще ви помогнем да разпознаете злото. То на пръв поглед е лесно да бъде разпознато, когато има лице на насилие. Но има и друго зло, което се представя, като ненасилие. Едно меко зло, което е свързано с уж добронамерени лъжи, с уж представяне на възможности, които са фалшиви. Както фалшивите новини, впрочем. Никога няма да ви излъжем в НБУ и вие сте направили много важен избор. Да сте тук! На добър час!"

Специален гост на събитието беше доц. д-р Нина Найденова - възпитаник и преподавател в НБУ, един от водещите оперни режисьори в България и директор на Държавна опера - Пловдив. В словото си „Страстта на интелекта", с голяма доза вълнение, доц. Найденова се върна към първите си стъпки в университета. „Помня първата си лекция като студент. Проведе се в един апартамент в кооперация, на емблематичната за онова време на 90-те години, градинка на „Кристал". Да, в апартамент. Преди 33 години, времето беше бурно като днес, но за разлика от днес раждаше радикални идеи, променяха се социални и политически системи и нагласи, умираха утопии, раждаха се нови. Точно в това време, сложно време на промени, почти на прага на реалното и невъзможното, една личност с възрожденски дух и група съмишленици, интелектуалци, се осмеляват да вклинят в тежката държавна система на университети, един Нов университет, с амбицията той да бъде алтернатива, по-динамична и свободна образователна система за висше образование. Идеите са се раждали ето така, в малки апартаменти, но от големи личности! Проф. Богдан Богданов, моля запомнете това име, уважаеми първокурсници, потърсете и прочетете за тази личност, един от създателите на съвременното образование в България и идеолога на образованието в Нов български университет. Човекът, който проправи път на Знанието до хиляди. И Вие ще бъдете част от тези хиляди. Част от 10-те хиляди студенти на Нов български университет само тази година. 2 400 от тях първокурсници. В годините общност от хиляди, които споделят по между си и със света, духа на нашата Алма Матер. Добре дошли, уважаеми първокурсници при Вашата Алма Матер - вашият Нов български университет!".

След официалната церемония тържеството за началото на 32-ата академична година се пренесе под щедрите лъчи на септемврийското слънце. Зелените пространства се изпълниха с радост, веселие и усмивки. За доброто настроение на университетската общност се погрижиха студентите от департамент „Музика", водени от гл.ас.д-р Илиян Парасков. Техните музикални, певчески и танцови изпълнения поднесоха незабравими моменти на присъстващите, отразявайки духа на общност и вдъхновение в Нов български университет. Разнообразни танцови форми представиха момичетата от Мажоретния състав на НБУ и студенти от танцова формация „Тропанка".

Фотокредит: Стилиян Мурджев

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
03.10.2023 г. 16:10
Етикети:
проф. Пламен ДойновНов български университет
доц. д-р Нина Найденова
доц. д-р Кристиян Постаджиян
„Седмица за ориентиране на студентите"
виртуален асистент
Посетено:
666
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/37760-nbu-posreshtna-nad-2400-parvokursnitsi-s-tarzhestvena-tseremoniya-i-kontsert-na-otkrito