Общество

Община Русе дарява културен чек на зрелостниците от русенските училища

От 4 октомври всички зрелостници ще могат да посетят по свой избор концерт или спектакъл на Държавната опера, ДТ „Сава Огнянов“ и Кукления театър

Община Русе дарява културен чек на зрелостниците от русенските училища

Община Русе продължава инициативата „Културен чек“ за учениците от 12. клас на всички общински и държавни училища на територията на Русе. От 4 октомври всички зрелостници ще могат да посетят по свой избор концерт или спектакъл на един от трите русенски държавни културни института: Държавната опера, ДТ „Сава Огнянов“ и Кукления театър. Културният чек няма да е валиден само за премиерни и гостуващи спектакли.

Общо 1252 са зрелостниците през учебната 2023/2024 година, които ще получат културен чек и ще могат да го използват до 30 декември тази година.

Целта на инициативата, която се провежда за втори път, е да приобщи младите хора към музикални и театрални творби от българската и световната класика. Едновременно с това Община Русе подкрепя и популяризира дейността на трите русенски културни института сред зрелостниците от русенските общински и държавни училища.

Средствата за инициативата „Културен чек“ на стойност 10 000 лева са гласувани на сесия на Общински съвет – Русе по предложение на  общинските съветници Косьо Станев и Нора Стоянова. Идеята е това да стане традиция и да продължи през следващите години, каквато практика има и в други европейски страни.

 

Автор:
Община Русе
Публикация:
28.09.2023 г. 22:17
Етикети:
зрелостнициученициинициативаОбщина Русе
русенски училища
„Културен чек“
Посетено:
338
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/37724-obshtina-ruse-daryava-kulturen-chek-na-zrelostnitsite-ot-rusenskite-uchilishta