Общество

Литературно четене – „Невеста Нена през 2023“

В защита на жените, пострадали от домашно насилие

Литературно четене – „Невеста Нена през 2023“

Заповядайте на Литературно четене – „Невеста Нена през 2023“ – 16 и 17 септември 2023 г. – от 14 ч. до 16 ч. на паркинга на Направление Архитектура и Градоустройство (НАГ) (ул. „Сердика“ 5), гр. София (зад Банята и минералните чешми).

Четенето се провежда в защита на жените, пострадали от домашно насилие от интимните си партньори, както и цялостното отношение към жената в обществото. Събитието е част от „КвАРТал Фестивал: Силата на хората“ в София.

Линк на събитието във Фейсбук:  https://www.facebook.com/events/972752257313888

Литературното четене се организира във връзка със зачестилите посегателства над жени от страна на техните партньори, съпрузи у нас, брутални зверства физически и психически, които са недопустими в едно нормално, западно, цивилизовано общество. Съвременни български автори застават в защита на жената като прочетат авторски текстове свързани с темата, които показват отношението към жената днес.  

Литературното четене, което ще представим в категория "общности/език на омразата" на „Квартал Фестивал", е вдъхновено от заглавието на разказа „Невеста Нена“ от Елин Пелин. Разказът е писан през 1905 г. (преди 118 години), но звучи много актуален и днес. За този разказ ни напомни журналистът Иван Бакалов като го публикува на 1 август 2023 г. в изданието си „Е-вестник“. Публикацията беше във връзка със зверствата и нечовешко отношение срещу едно младо момиче от страна на интимния ѝ партньор. Случаят е известен за всички ни. Няма да влизаме в подробности, защото медиите вече направиха ужаса достатъчно ярък и подробен.

Накратко в разказа „Невеста Нена“ се разказва за това как една жена е пребита от съпруга си и търси помощ от близките си, съседите си, дори от попа на село, но всеки я отпъжда и не проявява никакво съчувствие. Тя се оказва сама в своята беда, с кървяща рана и страдаща душа. Разказът можете да прочетете на следния линк: https://e-vestnik.bg/37449/nevesta-nena/

Цялата програма на Квартал Фестивал можете да видите на следния линк: https://publuu.com/flip-book/236769/562451/page/1

Фейсбук събитие на Квартал Фестивал: Силата на хората 2023 г.: https://www.facebook.com/events/297389422773594

* * *

Списък на писателите и поетите, които ще четат авторски текстове в подкрепа на жената, правата ѝ и достойната ѝ позиция в обществото:

Събота (16.09.)

  1. Мирела Иванова
  2. Тодора Радева
  3. Гергана Панчева
  4. Златина Димитрова
  5. Александър Арнаудов
  6. Камелия Панайотова
  7. Амелия Личева
  8. Любомира Видева (Любел Дякоf)
  9. Нели Иванова
  10. Здравка Евтимова
  11. Антония Апостолова
  12. Преслава Виденова
  13. Невена Борисова
  14. Бистра Величкова

 

Неделя (17.09.)

  1. Наталия Иванова
  2. Дена Попова
  3. Радослав Чичев
  4. Георги Гаврилов
  5. Ани Стоева
  6. Иван Димитров
  7. Теодора Тотева
  8. Стефан Иванов
  9. Николай Владимиров
  10. Теодора Димова
  11. Яна Пункина
  12. Катя Димитрова
  13. Албена Тодорова

 

Чрез литературното четене, което организираме и в което ще участват известни имена от съвременната българска, поетична и писателска сцена, искаме да  обърнем внимание на този социално болезнен проблем. Искаме да обърнем внимание на факта, че правата на жените днес, 118 години по-късно, откакто е писан разказът на Елин Пелин, продължават да бъдат пренебрегвани, потъпквани, отношението към тях от страна на мъжете не само в семейството, но и навън на улицата, в работата, често е обидно, унизително, да не говорим за физическите посегателства. Искаме да продължим това, което е започнал Елин Пелин – чрез литературата да показваме и да оголваме социалните проблеми – една жена е пребита от съпруга си и никой не ѝ подава ръка, никой не я подкрепя!

Страшното е, че това се случва и днес, случва се на наши близки, приятели, съседи, които не говорят за това и страдат в мълчание, поради страх, срам. Ролята на изкуството е да служи за огледало на обществото и да показва проблемите. Защото държавните институции може да бездействат, полицията не приема жалбите за домашно насилие насериозно, съдиите са подкупни, въобще институциите могат да работят най-добре за това да покажат, че няма проблем. Но изкуството и литературата в частност, не могат да си затворят очите пред болката на другия и пред несправедливостта. Не могат да не изкрещят истината за абсурда, в който живеем. Не може човекът на когото една жена отдава сърцето си, на когото се доверява напълно, да ѝ посяга нито физически, нито да я потиска психически и емоционално. Потискащото и снизходително отношение към жената се оказва обществено и институционално толерирано и стимулирано. Често пъти на техен гръб се гради и утвърждава мъжествеността, а това е крайно първично, първобитно, инфантилно и недопустимо отношение. Чрез поезията и разказите на утвърдени български писатели, искаме да покажем, че този проблем съществува и че трябва да се говори за него, докато не бъде решен напълно.

Защото всички ние сме Невеста Нена!

Бистра Величкова

 ______________

Организатори на събитието: Бистра Величкова и Невена Борисова, Квартал Фестивал.

 

Автор:
Бистра Величкова
Публикация:
13.09.2023 г. 13:37
Посетено:
294
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/37619-literaturno-chetene-nevesta-nena-prez-2023