Общество

Безплатни материали за ученици с различен майчин език и техните учители

Ценен ресурс за преподаване на български език на деца с друг майчин език

Безплатни материали за ученици с различен майчин език и техните учители

Може ли ученици в България да учат за известно време български език по специализирана методика, така че да наваксат пропуските си в усвояването на официалния език, породени от спецификите на средата, в която са родени и отраснали? Този въпрос се дискутира последните седмици в общественото пространство, след като Министерството на образованието и науката поде инициатива за организиране на езикова подкрепа за деца и ученици, които не владеят български език на достатъчно ниво, за да учат ефективно в училище.

Отговорът на този въпрос е, че не просто може, а е наложително, ако искаме всички ученици в България да имат равен достъп до образование и шанс да развият уменията си. 

Вече три години български учители преподават в часовете си именно с помощта на специализирани учебни материали - буквар и помагало, създадени специално за деца с майчин език, различен от българския. Това помага на учителите да посрещнат нуждите на децата по-успешно и да ги подкрепят в това да настигнат връстниците си.   

Букварът и помагалото в подкрепа на обучението по български език за деца с друг майчин език се разпространяват безплатно от образователния сайт prepodavame.bg за началото на учебната година. 

Материалите са създадени от специалисти по ранно двуезично развитие и логопед в рамките на проект "Разбираш ли езика на училището" (2020-2023), реализиран от фондация "Заедно в час", сдружение "EducArt" и фондация "Тръст за социална алтернатива". Помагалата са особено ценни за ученици, чийто майчин език не е български и постъпват в училище с недостатъчно развити езикови умения на български. Освен специализиран подход при преподаването на български език, материалите съдържат и техники как учителите могат да развиват езиковите умения на учениците и по други учебни предмети - това е ключово, за да могат децата да напредват с българския в максимално много от времето, прекарано в училище.

Комплектът с ресурси включва:

  • Буквар - включва разказ за приключенията на две деца - Ася и Явор и работи активно за натрупване на лексикален запас;
  • Помагало "Моите букви" - помага за затвърждаване на графичните символи на буквите в българския език;
  • Помагало за учителя/родителя - допълнителен ресурс с методически насоки за възрастния, който работи с буквара и помагалото;
  • Наръчник за интегрирана езикова подкрепа - насоки и идеи за работа за преподаватели по различни предмети за развитие на четене и писане на български език;
  • Наръчник "Математика с граматика за 1. и 2. клас" - съдържа насоки как може да се развиват езикови умения в часовете по математика и как да подкрепим езиково децата, за да решават текстови задачи;
  • Наръчник "В цирка с Математея" - сборник с истории, в които са обяснени основни математически концепции, необходими за учениците от 1. и 2. клас;
  • Книга за споделено четене "Пътуваме с Ася и Явор" - предоставя подкрепа за усвояване на техниката на четене и за развиване на умения за четене с разбиране в началното училище.
  • Асинхронен видео курс "Как да преподаваме на деца с друг майчин език"

"В последните 3 години букварът имаше две печатни издания с общ тираж от 10 000 броя, а още над 4000 души са изтеглили дигиталния вариант. През изминалата учебна година той бе ползван от преподавателите, които трябваше да работят за допълнителна езикова подкрепа на учениците бежанци от Украйна, които влязоха в българската образователна система" - споделя Петко Иванов, главен редактор на сайта prepodavame.bg, откъдето могат да се свалят материалите. 

Всички материали могат да бъдат свалени безплатно от страницата https://prepodavame.bg/bsl/

Учители, които използват буквара и материалите, споделят, че той е им изключително полезен, понеже предлага методика, съобразена специфично с нуждите на деца с различен майчин език, деца, израснали в чуждоезична среда и дори деца с различни специални образователни потребности. Над 95% от работещите с материалите дават обратна връзка, че виждат напредък или значителен напредък в езиковите умения на децата.

----------------------------------------------

Сайтът prepodavame.bg публикува добри практики от български класни стаи и полезни образователни ресурси, които достигат до над 30 000 учители, директори и образователни експерти в България. Сайтът е най-бързо развиващата се медия в образователната сфера от 2019 г. Към момента на него могат да бъдат намерени над 200 реални примера за иновации, приобщаващо образование и успешно използване на технологии в класните стаи. 

Автор:
Преслава Байчева, prepodavame.bg
Публикация:
11.09.2023 г. 12:07
Етикети:
билингваучителиученициprepodavame.bg
преподаване на български език
безплатни материали
Посетено:
524
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/37604-bezplatni-materiali-za-uchenitsi-s-razlichen-maychin-ezik-i-tehnite-uchiteli