Общество

Гвардейският духов оркестър се включва в празника на Международния ден на чист въздух

Световната здравна организация определя въздуха в България като вреден за здравето

Гвардейският духов оркестър се включва в празника на Международния ден на чист въздух

◊ ПОКАНА

На 10 септември на лятната сцена в Борисовата градина от 10.30 часа отбелязваме Международния ден на чист въздух за синьо небе, организиран от Сдружение „Въздух за здраве“, лекарската и студентската мрежа към сдружението, с подкрепата на Столична община.

Световната здравна организация (СЗО) определя въздуха в България като вреден за здравето. Замърсяването на въздуха в страната ни е едно от най-високите в Европа. Според СЗО България има третата най-висока смъртност в света (на 100 000 души) вследствие от замърсяването на въздуха. Сдружение „Въздух за здраве“, лекарите и студентите по медицина към сдружението, сред които редица водещи медицински специалисти, от няколко години алармират институциите и гражданите за опасността от замърсения въздух за здравето на българите и предлагат начини за решаване на този сериозен здравен проблем. По данни на СЗО всяка година в България близо 15 000 души умират преждевременно поради поразяване на важни органи и системи в организма вследствие вредните частици и химични съединения, които са вдишвали. Огромен процент са принудени да се справят с влошеното си здравословно състояние в нарастващия брой дни с повишено замърсяване. На тази опасност са изложени над 97 % от българите, замърсеният въздух засяга дори децата преди раждането им и е отговорен за развитието при тях на сериозни заболявания в бъдеще.

„Заедно за чист въздух“ е мотото на четвъртия Международен ден на чистия въздух за синьо небе. С това се подчертава спешната необходимост от засилване на партньорства, увеличени инвестиции и споделена отговорност за преодоляване на замърсяването на въздуха, което, за разлика от тютюнопушенето, не е наш индивидуален избор, не признава националните граници, нанася поражения върху всички и е най-големият екологичен риск за здравето в Европа. 

Тазгодишният ден на чистия въздух е уникално събитие, защото се случва три дни преди гласуването в Европейския парламент за промени в Директивата за качеството на атмосферния въздух (AAQD) и значително  намаляване на пределно допустимите стойности на замърсителите. Това е възможност за предотвратяване на преждевременна смърт, инфаркти, инсулти, рак, астматични пристъпи и други тежки заболявания.

Специален гост на празника в Борисовата градина ще бъде Гвардейският духов оркестър, като символично свързан с въздуха, чрез който създава въздействащо изкуство. Музикантите от оркестъра са подготвили специална програма.

В събитието ще се включат лекарите и студентите по медицина от мрежите на сдружение „Въздух за здраве“ и всеки от присъстващите ще може да разговаря с тях и да чуе техните препоръки и съвети.

В празника на Деня на чистия въздух могат да участват всички, които искат да променят своя град – в град, в който се диша леко, в който здравето, благополучието и спокойствието на гражданите са най-важните критерии за развитието му. 

Заповядайте!
_________

Събитието във Фейсбук

Автор:
Организаторите
Публикация:
08.09.2023 г. 15:13
Етикети:
празник
Сдружение „Въздух за здраве“
Международен ден на чист въздух за синьо небе
Посетено:
653
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/37596-gvardeyskiyat-duhov-orkestar-se-vklyuchva-v-praznika-na-mezhdunarodniya-den-na-chist-vazduh