Общество

Млади учители надграждат умения чрез летен стаж

Осем преподаватели с 1 до 3 години опит в училище се включиха в лятната стажантска програма на prepodavame.bg

Млади учители надграждат умения чрез летен стаж

Лятната ваканция на преподавателите в страната е заслужено време за почивка след натоварената учебна година, но също така е моментът, в който те имат най-голяма възможност да търсят варианти за професионално развитие. 

Вместо да посетят еднодневно обучение осем млади учители от цялата страна избират да се включат в стажантската програма на образователния сайт prepodavame.bg. Те работят по теми, свързани с проучване на ресурси за добри практики на преподаване, дигитални инструменти за учители, анализират данни за най-четените материали на сайта и създават работни листове и статии.

"Самият аз съм търсил материали в сайта през първата ми година като учител и знам колко е полезно учителите да имат такъв източник на идеи и качествени материали. Кандидатствах за стаж, тъй като по този начин мисля, че не само ще допринеса за повече достъпни ресурси, но и ще науча повече за добрите практики в съвременната педагогика и ще мога да съм още по-полезен в класната стая догодина", споделя Пламен Георгиев - учител по английски език в с. Овча могила, Великотърновско. 

Педагогическото образование в България включва задължителен стаж в училище, свързан с преподаване на ученици, преди дипломиране, но сред най-големите предизвикателства на младите педагози остава недостатъчното време за планиране на уроци. Те споделят, че имат нужда от повече примери за успешни практики за справяне с различни ситуации в класна стая. 

Стажантската програма за млади учители на prepodavame.bg  се провежда за втора поредна година.

Автор:
Преслава Байчева, prepodavame.bg
Публикация:
14.08.2023 г. 14:32
Етикети:
стажантска програмаучителиprepodavame.bg
педагогическо образование
млади учители
Посетено:
254
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/37485-mladi-uchiteli-nadgrazhdat-umeniya-chrez-leten-stazh