Общество

Фондация "Българска Памет" ще осигури безплатни профилактични прегледи в райони с българско население в Албания

Световнопризнатият кардиолог проф. Иво Петров и ръководен от него екип ще преглеждат местните в обл. Мала Преспа през август

Фондация "Българска Памет" ще осигури безплатни профилактични прегледи в райони с българско население в Албания

Фондация "Българска Памет" ще осигури безплатни профилактични прегледи в райони с българско население в Албания

Един от най-добрите и световно признати български кардиолози проф. Иво Петров и ръководен от него медицински екип от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, гр. София ще пристигнат на двудневно посещение в обл. Мала Преспа, Албания, за да проведат безплатни профилактични кардиологични прегледи на местното население. Инициативата, която ще се осъществи в периода 18-20 август, е по идея и финансиране на д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска Памет" и цели да допринесе за подобряването на качеството на живот на местните, където преобладават жители с български корени.

Прегледите ще се проведат в поликлиниката в с. Пустец с професионално оборудване, осигурено от българската болница. Профилактиката ще включва доплер на съдовата система, електрокардиография, ехокардиография, измерване на индекс мишница-глезен и кардиопулмонален стрес тест.

Събитието ще се осъществи с подкрепата на Министерство на външните работи и г-жа Мария Габриел.

Това не е първата благотворителна инициатива на д-р Врабевски и Фондация "Българска Памет" за жителите на Албания. Вече повече от 16 години  той организира и финансира образователни семинари, които да събират младите хора от България, Албания, Украйна, Молдова, Северна Македония и Сърбия на едно място, предоставяйки им достъп до кариерно развитие и професионална ориентация в България, семинарни и други занятия с директни ползи за тях във високотехнологичния 21 в. Обученията включват роботика, кибернетика, програмиране и др.

Д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска Памет" имат ключова заслуга за инициирането и организацията на целия процес по признаването българското малцинство в Албания през 2017 г. – нещо, което коренното българско население в страната очаква от 1934 г.

През юли 2020 г. д-р Врабевски и Фондация "Българска Памет" даряват на Община Пустец пожарна кола, линейка и високопроходим автомобил за социален патронаж, с които до онзи момент албанската община не разполага.

През същата година, отново с финансиране на д-р Врабевски, бе ремонтиран водопровода в с. Туминец, благодарение на което бе възстановено 24-часовото водоснабдяване в две от деветте села в област Преспа.

Благотворителните дейности на Фондация "Българска Памет" в Албания продължават с обзавеждането и оборудването на училищна библиотека, учителска стая и модерен компютърен кабинет в училището в Пустец. В момента в него се обучават деца от деветте села на общината.

След сигнализирането от страна на д-р Врабевски и Фондация "Българска Памет" за липсата на асфалтиран път между с. Връбник и гр. Билища, през 2021 г. България отпуска бюджет за реконструиране на пътя, свързващ двете населени места.

 

Автор:
Адриана Аврамова
Публикация:
11.08.2023 г. 13:50
Етикети:
Албанияблаготворителна инициативаД-р Милен ВрабевскиФондация "Българска Памет"
роф. Иво Петров
кардиология
райони с българско население
безплатни профилактични прегледи
Посетено:
197
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/37469-fondatsiya-balgarska-pamet-shte-osiguri-bezplatni-profilaktichni-pregledi-v-rayoni-s-balgarsko-naselenie-v-albaniya