Общество

Сърф училище Акаша организира безплатни събития и уроци по адаптиран сърф за деца със специални потребности в рамките на инициативата “YES, СърФ!”

Благотворителните уроци ще се проведат на плаж Аспарухово, гр. Варна на 23 юли, 20 август и 9 септември

Сърф училище Акаша организира безплатни събития и уроци по адаптиран сърф за деца със специални потребности в рамките на инициативата “YES, СърФ!”

Това лято, за осма поредна година сърф училище Акаша продължава да популяризира адаптираните водни активности за деца и младежи със специални нужди в България. Като част от инициативата “YES, СърФ!”, училището ще проведе поредица от безплатни събития и уроци по адаптиран сърф, предназначени конкретно за всички млади настоящи и бъдещи любители на водните спортове със специални образователни потребности.

На 23 юли, 20 август и 9 септември, сърфистите Илияна Стоилова и Йоан Колев, набрали популярност покрай предизвикателството Wind2Win и инициативата за почистване на черноморските плажове “Чистата Коледа”,  канят всички млади ентусиасти със специални потребности да се докоснат до света на водните спортове и да се възползват от благотворното влияние върху здравето и психиката напълно безплатно.

Благотворителните уроци за поредна година ще се проведат на плаж Аспарухово, гр. Варна, като условие е желаещите да се включат да се запишат предварително онлайн до 22 юли.

Форматът на събитието e подходящ за деца и младежи със специални нужди на възраст от 5 до 17 години. Събитието предоставя на участниците, техните семейства и възпитатели, възможността да се докоснат до морските водни спортове - сърф, уиндсърф SUP и каяк, адаптирани за възможностите на всеки.

Видео:  https://www.youtube.com/watch?v=UbgvNunyzxs

Защо адаптиран сърф?

Спортовете и заниманията в морето имат благоприятно оздравително влияние върху децата. Сърфирането помага за повишаване на самочувствието, намаляване на напрежението, повишаване на двигателната дейност и баланса, както и подобрява умението за комуникация и себеизразяване. За безопасността и доброто прекарване на всички във водата ще се грижат опитните инструктори от сърф училище Акаша.

След записване във формата за участие (https://shorturl.at/mJS05), децата ще бъдат разделени в малки групи в отделни часови диапазони, за да могат инструкторите да обърнат индивидуално внимание на всеки участник.

Броят на участниците със специални нужди е ограничен до 30 души на събитие, затова всички желаещи, които искат да се включат трябва да запазят своето място възможно най-скоро, отбелязват организаторите.

Освен предстоящите традиционни специални събития и уроци, организаторите на “YES, СърФ!” планират и още една прекрасна инициатива, която цели да надгради досегашните активности и да направи уроците по адаптирани водни спортове още по-достъпни за децата със специални нужди у нас - създаването на първия по рода си в България комикс ABILITYZUM “AZ”, чийто сюжет представя невероятния потенциал, който всяко дете с увреждания притежава, чрез симпатичните герои. Мисията на комикса е да послужи като инструмент, чрез който да се осигури по-нататъшно финансиране на  на активностите в инициативата“YES, СърФ!”

Очаквайте подробности за  ABILITYZUM “AZ” скоро!

За инициативата YES, СърФ!

Инициативата YES, СърФ! се ражда в сърф училище Акаша преди 8 години, с провеждането на първия летен лагер за деца с увреждания, съвместно с Parakids. От тогава училището трупа безценен опит в работата с хора със специални потребности, води индивидуални обучения на деца с интелектуални, сензорни и двигателни затруднения, развива прототипи на адаптирана сърф екипировка, организира безплатни събития за хора със специални нужди и води обучения на доброволци за адаптирани занимания в морска среда.

В град Варна, училището провежда събития за трета поредна година и си партнира с местни общности и организации като Образователна общност Варна, Сдружение За Теб, и сърф общност Варна, за да може да развива адаптирана обучителна дейност и на територията на града.

 

Присъединете се към официалното Фейсбук събитие и следете: https://shorturl.at/npzGL

Следете инициативата YES, СърФ и безплатните събития тук:

https://www.facebook.com/yessurfbg

https://www.facebook.com/events/1430954941081971/1430958164414982?ref=newsfeed

 

Сърф училище Акаша:

https://akashasurf.com/

https://www.facebook.com/akashasurfschool

_________________________________________________________________________________

За връзка с медиите:

Мартина Панайотова
media.martina@gmail.com

 

Автор:
Мартина Панайотова
Публикация:
13.07.2023 г. 12:56
Етикети:
деца със специални потребностиуроци
инициатива “YES СърФ!”
адаптиран сърф
безплатни събития
сърф училище Акаша
Посетено:
520
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/37310-sarf-uchilishte-akasha-organizira-bezplatni-sabitiya-i-urotsi-po-adaptiran-sarf-za-detsa-sas-spetsialni-potrebnosti-v-ramkite-na-initsiativata-yes-sarf