Общество

100-годишно училище в село Осоица стана част от семейството на Cambridge International School

Проектирано и построено преди близо век от италианци, училището беше реставрирано и отново отвори врати под името ЧОУ "Космос" с висококвалифицирани наши и чуждестранни преподаватели

100-годишно училище в село Осоица стана част от семейството на Cambridge International School

Българско училище, проектирано и построено преди близо век от италианци в село Осоица, постигна огромно международно признание. След като беше реставрирано и отново отвори врати под името ЧОУ "Космос" с висококвалифицирани наши и чуждестранни преподаватели, то получи официален статут на Cambridge International School. От тази есен школото, което преди сто години е образовало децата в селата около София, ще проправя пътя на учениците към знанието и успеха в силно конкурентния, глобален свят.  

Училището в Осоица получи акредитацията си след оценката и одобрението на експертите от Cambridge Assessment International Education (CAIE), част от Университета в Кеймбридж, Великобритания. Тя му дава възможност да предлага най-качественото академично образование, да обменя опит с други престижни учебни институции и да предоставя шанс за реализация на своите възпитаници във всяка точка на планетата.  

От новата учебна година екипът на "Космос" ще обучава учениците от предучилищна възраст до VII клас. Вдъхновяващата сграда от 30-те години, приятелската атмосфера и прекрасната природа на Осоица събуждат приключенския и изследователския дух на децата, а опитните преподаватели ги мотивират да израстват и да се стремят към нови постижения.

"Вярваме, че всеки ученик има потенциал да проправи свой собствен път. Нашата цел е да подкрепим децата да развият своите уникални способности. Насърчаваме естественото им любопитство и култивираме любовта им към науката, като им предоставяме инструментите и уменията, необходими, за да успяват и да бъдат щастливи. Светът е източник на неограничени знания и вдъхновение, и ние се стремим да подготвим граждани на света, които не само да бъдат конкурентноспособни, но и да живеят в уважение и толерантност", казва Татяна Захариева, творчески директор на  ЧОУ "Космос".  

Училището в Осоица успешно съчетава международната програма на Кеймбридж с елементи от програмата на МОН с акцент върху българския език, математиката, историята и географията. При този модел на обучение учениците получават както българска диплома за завършен VII клас, така и международен сертификат Cambridge Lower Secondary, който им дава възможност преминават лесно в образователните програми на всички международни училища и колежи по света.

 

Кратка история на училището в Осоица:

- През 1926 г. кметът Димитър Комитов взима кредит от Народната банка на България на стойност 1 200 000 лева срещу местната гора – 36 000 дка. Италиански архитект прави проекта на училището. Първите строители също са италианци. Местните хора помагат като доброволци. Училището е построено за 4 години и е готово през 1930 г. В една от двете кули е вграден часовников механизъм, а в другата - камбана, която е възстановена.

- През 1930 г. училище „Асен Златаров” е открито за учениците от I до VII клас с оборудвани кабинети по физика, химия и биология, и паралелки от 30 до 35 ученици от селата Осоица и Саранци.

- През 1955-1957 г. Министерството на образованието обявява училището за най-доброто в страната по отношение на учебния процес, материалната база и дисциплината.

 

Повече информация: https://cischool.bg/bg/

 

Автор:
Христина Христова
Публикация:
09.07.2023 г. 15:39
Етикети:
училище
ЧОУ "Космос"
село Осоица
Cambridge International School
Посетено:
833
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/37275-100-godishno-uchilishte-v-selo-osoitsa-stana-chast-ot-semeystvoto-na-cambridge-international-school