Общество

Образователен експерт от САЩ ще подкрепи над 500 български учители на двудневен образователен форум в София

Д-р Рима Шор ще проведе две практически работилници по време на събитието "Добрите практики на фокус" на 29 и 30 април в София

Образователен експерт от САЩ ще подкрепи над 500 български учители на двудневен образователен форум в София

◊ СЪБИТИЕТО

Образователен експерт с богат международен опит в развитието на учители и училищни екипи ще подкрепи над 500 български учители и директори по време на образователното събитие  "Добрите практики на фокус" на 29 и 30 април в София. 

Д-р Рима Шор е образователен експерт, учен и анализатор с множество публикации и книги, свързани с ранно детско развитие и средно образование. Тя е ръководител на Департамента за образователно лидерство на Педагогическия колеж Банк Стрийт в Ню Йорк, САЩ вече над 10 години. В тази роля тя участва в разработването на основополагащи педагогически програми за образователен мениджмънт и общностно лидерство, които помагат на педагози по цял свят да развиват своите управленски и преподавателски практики. В своята практика Рима Шор посещава училища по целия свят и работи интензивно с учители и образователни експерти от различни държави, включително и в България. 

По време на събитието "Добрите практики на фокус" Рима Шор ще има специална лекция "Овластяване на учителите", посветена на силата и въздействието на учителската работа. В рамките на събитието тя ще проведе и две практически работилници, свързани с полезни стратегии за подобряване благополучието и напредъка на учениците и как учители и директори да адаптират и приложат ефективно добри практики от други училища за своя контекст и нужди.

"Добрите практики на фокус" се провежда за втора поредна година и има амбицията да се превърне в най-полезното и посещавано събитие в страната. Организатори са фондация "Заедно в час" и сайтът Prepodavame.bg. Целта на събитието е да стимулира обмяната на опит в българската образователна общност, да провокира смислени дискусии и да представи нови възможности за справяне с предизвикателствата, които срещат училища, учители, ученици, родители и образователни експерти.

В програмата освен лекцията и работилниците на Рима Шор има предвидени още вдъхновяващи презентации, панелни дискусии по актуални теми, образователно изложение и практични работилници от действащи учители и образователни експерти, които ще покажат в действие какви са тенденциите в българското образование.

В рамките на форума ще бъдат отличени и най-приобщаващите и ангажиращи образователни практики в конкурса "Добрите практики на фокус", който в продължение на три месеца набра над 240 предложения от българските училища. В момента тече и гласуването за специалната "Награда на публиката", в което могат да се включат ученици, родители и и широката общественост.

Партньори на събитието са Национален инспекторат по образованието, Сдружение на директорите в средното образование в Република България, Съюз на работодателите в системата на народната просвета в България, Регионално управление на образованието – София- град, Център за творческо обучение, Ardes.bg, издателство Klett България, Escreo и Storytel.

Медийни партньори на събитието са НПО-портал, Капитал Кариери, Българска наука, Уча в Пловдив, вестник "АзБуки" и вестник "Сега".

 

За организаторите

Фондация "Заедно в час" вече 12 години работи с мисия за осигуряване на качествено образование на всяко дете в България. За тази цел фондацията развива нови учители, подкрепя цели училищни екипи и изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. 
"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България" и е част от международната мрежа Teach For All.

Сайтът Prepodavame.bg публикува добри практики от български класни стаи и полезни образователни ресурси, които достигат до над 30 000 учители, директори и образователни експерти в България. Сайтът е най-бързо развиващата се медия в образователната сфера от 2019 г. Към момента на него могат да бъдат намерени над 100 реални примера за иновации, приобщаващо образование и успешно използване на технологии в класните стаи в страната. 

Автор:
Преслава Байчева, prepodavame.bg
Публикация:
25.04.2023 г. 13:20
Посетено:
347
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/36796-obrazovatelen-ekspert-ot-sasht-shte-podkrepi-nad-500-balgarski-uchiteli-na-dvudneven-obrazovatelen-forum-v-sofiya