Общество

Старозагорската опера отбелязва Световния ден на хората със синдрома на Даун 21 март

Старозагорската опера е съпричастна и подкрепя със своята дългосрочна програма „Ние сме музиканти” деца и младежи със специални образователни потребности

Старозагорската опера отбелязва Световния ден на хората със синдрома на Даун 21 март

Световният ден на хората със синдрома на Даун (WDSD), 21 март, е международен ден за информираност, който се отбелязва официално от ООН от 2012 г. Датата е 21-вият ден от 3-тия месец и е избрана, за да покаже уникалността на утрояването (тризомията) на 21-вата хромозома, което причинява синдрома на Даун.

В този един ден имаме шанс да направим промяна.
По-добър шанс в сравнение с всеки друг ден!

Старозагорската опера е съпричастна и подкрепя със своята дългосрочна програма „Ние сме музиканти” деца и младежи със специални образователни потребности, сред които най-изявените и нетърпеливи за сценични превъплъщения са именно децата със синдром на Даун. В продължение на една календарна година директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов, оперната певица и логопед-терапевт Русалина Мочукова, заедно с нейния екип, освен с индивидуалните развитийни и комуникативни постижения, превърнаха театъра в привлекателно и желано място и за артистични изяви на участниците в програмата.

Децата със синдром на Даун са изключително музикални, артистични, търсещи солистични изяви и очаровани от аплодисментите и новото предизвикателство. Първият видеоклип под режисурата на Огнян Драганов бе заснет именно с участието на Христослава Колева (със синдром на Даун).

Последваха нейни участия с роли в детската версия на балета „Спящата красавица” заедно с децата от Детско-юношеската студия за опера и балет, както и в оперните спектакли на „Атила”, „Тоска” и „Селска чест”.

На рождения ден на „Ние сме музиканти” Меги (със синдром на Даун) представи в уникален рап ритъм своето специално написано от Маргарита Георгиева за нея и „Ние сме музиканти” стихотворение!

Децата на „Ние сме музиканти” – рекламно видео с участието на Христослава Колева

На 23, 24 и 25 март, заедно с Христослава Колева, в спектакъла на рок операта „Есмералда - Парижката Света Богородица” на сцената на Старозагорската опера ще излезе и Иван Бакоев (също със синдром на Даун). Децата репетират, имат своите специални артистични задачи. Хриси и Иван ще имат и своя първи столичен гастрол  със състава на Старозагорската опера на 19 април, когато ще бъде представен спектакъла на „Есмералда - Парижката Света Богородица” на сцената на Зала 1 на Националния дворец на културата в София.
 
И така, на 21 март всички ние от Старозагорската опера, заедно с приятели и съмишленици, извисяваме своя глас, който се застъпва за правата, приобщаването и благополучието на хората със синдром на Даун. Опознайте техния свят, а вие ще получите най-чистата и неподправена любов в музика, танц и усмивки!

На добър час на Хриси и Иван, на добър час на Меги, Паола, Божидар и Мартин, на всички прекрасни и толкова талантливи деца от „Ние сме музиканти”!

Автор:
Сийка Лапачка, Държавна опера Стара Загора
Публикация:
21.03.2023 г. 14:30
Посетено:
451
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/36592-starozagorskata-opera-otbelyazva-svetovniya-den-na-horata-sas-sindroma-na-daun-21-mart