Общество

"Учители вече има. Какво следва?" - от каква подкрепа имат нужда учителите, за да получават всички ученици качествено образование

Дискусията събира учители, директори и образователни експерти на 6 март в хибриден формат - на живо в София и с публично излъчване онлайн

"Учители вече има. Какво следва?" - от каква подкрепа имат нужда учителите, за да получават всички ученици качествено образование

 

Как всички учители да получат достатъчно знания, умения и необходимата подкрепа, за да постигат учениците им високи резултати е темата на хибридната дискусия "Учители вече има. Какво следва?". Тя ще се проведе на 6 март 2023 г. от 14 часа в Lauchee София и ще се излъчва на живо онлайн. Организатор на събитието е Фондация "Заедно в час".

Събитието е полезно за учители, директори и образователни експерти от цялата страна. За участие в онлайн излъчването се изисква предварителна регистрация.

Сред панелистите, които ще вземат участие в събитието, са училищните директори Михаил Ненов (ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията", Бургас) и Емилия Манолова (97 СУ  "Братя Миладинови", гр. София), доц. Силвия Цветанска, преподавател, Факултет по педагогика, Софийски университет, представителите на регионалните управления на образованието Соня Дамянова (старши експерт по български език и литература, РУО Враца) и Нели Георгиева (старши експерт по информатика и информационни технологии, РУО София-град), Ивелина Пашова, ръководител "Обучение на училищни екипи" в програма "Училища за пример" на фондация "Заедно в час" и учителката по информатика и информационни технологии в ОУ "Гео Милев", гр Пловдив, Силвия Итова.

Вижте пълната програма на събитието и регистрация за онлайн излъчването тук.

"През последните две години кандидатите за учители осезаемо се увеличават. Педагогиката вече е втората най-желана специалност във висшите училища. Увеличеното количество обаче не решава проблема с липсата на учители. Или по-точно не решава проблема с липсата на качествени учители. С тази дискусия искаме да провокираме именно този важен разговор и да засегнем темите, които имат значение за ефективната подготовка на учителите - тяхното обучение в университета, подбора в училищата, необходимото наставничество в първите години на преподаване и смислената продължаваща квалификация спрямо нуждите на училищата.", споделя повече за събитието Нели Колева, ръководител на международния консорциум по проект NEST и директор "Стратегически партньорства" в "Заедно в час".

Дискусията се организира в рамките на европейския проект NEST (Novice Educator Support and Training), който търси отговора на въпроса как трябва да изглежда една ефективна програма за новоназначени учители и техните наставници. Проектът обединява образователни експерти от 5 европейски държави и 7 образователни системи. Целта им е да апробират обучителна програма за ментори на начинаещи учители, която след това да прерасне в държавни политики. В България през обученията преминават експерти от регионалните управления на образованието, но програмата може да бъде приложена и за учители наставници, директори, заместник-директори и други специалисти, които подкрепят нови учители. 

По време на събитието ще бъдат представени междинни резултати от работата по NEST, а част от гостите ще имат възможност да вземат участие в практически работилници на обучители по проекта.

Координатор на международния консорциум по NEST е фондация "Заедно в час", а останалите български партньори са Министерство на образованието и науката и Синдикат „Образование" към КТ "Подкрепа". NEST се реализира по Ключова дейност 3: Подкрепа за реформиране на политиките на Програма „Еразъм+" и е финансиран от Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура на Европейската комисия. 
 

За "Заедно в час"
Фондация "Заедно в час" вече 12 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. 

"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.

 

Автор:
Павлина Радославова, “Заедно в час”
Публикация:
04.03.2023 г. 17:34
Етикети:
учителиподкрепадискусияФондация “Заедно в час”
обраование
"Учители вече има. Какво следва?"
Посетено:
297
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/36491-uchiteli-veche-ima-kakvo-sledva-ot-kakva-podkrepa-imat-nuzhda-uchitelite-za-da-poluchavat-vsichki-uchenitsi-kachestveno-obrazovanie