Общество

Нов български университет стартира проект „Подкрепа за интеграцията на украинските бежанци в България“

На 26 януари в НБУ ще се проведе вторият семинар в рамките на проекта

Нов български университет стартира проект „Подкрепа за интеграцията на украинските бежанци в България“

 

Нов български университет стартира проект „Подкрепа за интеграцията на украинските бежанци в България“, който има за цел да подпомогне украински граждани, намерили убежище в България докато трае войната, водена от Русия.

Една от мисиите на Нов български университет е да поставя в помощ на обществото своя академичен потенциал и да реагира на социалните и икономическите промени като участва в тях със свои проекти. 

На 26 януари 2023 г. (четвъртък) от 10.00 ч. до 13.20 ч. в НБУ (зала 20, к. 1) ще се проведе вторият семинар в рамките на проекта, на който ще бъдат разгледани въпроси свързани с пазара на труда в България, възможностите за работа в Европейския съюз, платформи за подбор на кандидати за работа, създаване на профил за кандидатстване за работа, източници за търсене на работа, какво означава „проактивно поведение“ и други.

Лектори на семинара ще бъдат представители на бизнеса и преподаватели от НБУ. В срещата, която ще се предава и онлайн (ZOOM) ще участват:

• Бойка Каменова, зам. генерален мениджър, хотел „Хилтън София“; 
• Дорина Митова – мениджър "Човешки ресурси", хотел „Хилтън София“: Има значение къде работиш

• Екатерина Тонова, Business Development Manager, ManpowerGroup Bulgaria: Неограничените възможности на пазара на труда в България

• гл. ас. д-р Мария Тумбева: Достъп до пазара на труда в България

• Цветелин Николов, Pleggi: Разкрий потенциала си, продай се по-добре на пазара на труда.

• Юлиян Узунов, Top Management Advisors: Възнаграждения и придобивки – практически въпроси.

Липсата на сигурност и неясният изход от войната принуждават украинските бежанци да изберат България за свой дом дългосрочно, а това предизвикателство изисква те да се адаптират към начина на живот тук и да потърсят възможности за развитие. Тази тенденция засилва необходимостта украинските граждани да изучават местния език и да опознаят държавните институции, законодателството, културата и ценностите на общността.

В рамките на няколко месеца проектът „Подкрепа за интеграцията на украинските бежанци в България“ генерира поредица от семинари, насочени към украински граждани и местни организации, които да подпомогнат тяхното адаптиране в България. Също така предоставя възможност на 50 украинци да се включат в безплатни интензивни курсове по български език.

Създаването на общност от участниците в семинарите и обучението ще помогне за приобщаването им към българското общество и ще им даде възможност да станат активни участници в него.

* Проектът се осъществява от НБУ с подкрепата на посолството на САЩ в България в периода октомври 2022 – март 2023.

Автор:
НБУ
Публикация:
25.01.2023 г. 15:04
Посетено:
518
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/36244-nov-balgarski-universitet-startira-proekt-podkrepa-za-integratsiyata-na-ukrainskite-bezhantsi-v-balgariya