Общество

Обучението и подкрепата на цели училищни екипи са новият фокус в работата на "Заедно в час"

Организацията целенасочено развива програмата си "Училища за пример", която набира нови участници от 16 януари

Обучението и подкрепата на цели училищни екипи са новият фокус в работата на "Заедно в час"
Снимка: Обучение от програма "Училища за пример" във Велико Търново от 2022 г. Фотограф - Елица Василева за "Заедно в час"

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Фондация "Заедно в час" фокусира дейността си върху обучението и подкрепата на училищни екипи през следващите години. Организацията приоритетно ще развива  програмата си "Училища за пример", която подкрепя училищата да подобряват управленските си практики и да осъвременяват своите преподавателски подходи, за да поставят ученика в центъра на образователния процес.

"Пазарът на труда в сферата на образованието се промени много от 2011 г., когато "Заедно в час" започна да набира и обучава нови учители в системата. Поетапното повишаване на възнагражденията и стабилността на професията в сравнение с други сектори по време на пандемията доведоха до по-голям интерес към учителската работа. В същото време разпознаваме нови нужди в системата, свързани с по-ефективно управление на училището като организация и подкрепа на учителите и директорите, които вече са в системата на образованието. Това ни провокира да насочим основния си ресурс там, където той е по-необходим", споделя Траян Траянов, изпълнителен директор на Фондация "Заедно в час".

Кандидатстването за новия четвърти випуск на програма "Училища за пример" започна преди броени дни - на 16 януари 2023 г. и ще продължи до 15 март 2023 г. (или достигане на 100 кандидатури).

Всички общински и държавни училища в страната могат да кандидатстват за участие в програмата и през следващите две години да търсят цялостна трансформация на учебния процес с фокус върху учениците.

Кандидатстването включва попълване на формуляр на сайта zaednovchas.bg/model-schools/, а след това структуриран процес на подбор и събеседване с представители на училищата.

За новия випуск на програмата ще бъдат избрани само 25 училища от цялата страна.

Програмата е структурирана като цялостно преживяване, което включва разнообразни елементи – съвременни обучения, индивидуална подкрепа с ментор от образователната сфера, прилагане наученото в практиката и споделяне и учене в общност. Всички тези елементи се надграждат, допълват и развиват непрекъснато и през опита на всеки нов випуск училища.

Участието в програмата е безплатно за училищните екипи. Всички обучения са регистрирани в Министерство на образованието и учителите получават съответния брой кредити.

"Заедно в час" започна "Училища за пример" през 2020 година. Двугодишната програма обхваща близо 70 училища от 21 области на страната с разнообразен профил и предизвикателства. Обратната връзка от училищата показва, че учителите и директорите намират в програмата смисъл, полза и добавена стойност. Участниците споделят, че програмата подобрява ученето и резултатите на учениците, както и квалификацията на училищните екипи.

Предвид новия фокус върху обучението на цели училищни екипи "Заедно в час", преустанови привличането и подбора на нови участници за програма "Нов път в преподаването" от есента на 2022 г.

"В "Училища за пример" надграждаме всичко научено от програма "Нов път в преподаването". Планираме да продължим и подкрепата си за начинаещи учители в рамките на програма "Училища за пример". Натрупаният опит от последните 12 години е изключително ценен и искаме да го предадем на повече директори в страната, така че много повече мотивирани и способни хора да имат шанс да влязат и да останат трайно в образователната система.", допълва Ивелина Пашова, ръководител програма "Училища за пример" в "Заедно в час".

"Заедно в час" планира да засили още повече споделянето и разпространението на добри примери и полезни образователни ресурси до широк кръг от хора в образователната система през сайта prepodavame.bg . Ще продължи и провеждането на програма "Учим заедно", която подкрепя реализирането на училищни проекти с въздействие върху благополучието на всички ученици.

 

 

За "Заедно в час"

Фондация "Заедно в час" вече 12 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. 

* * *

"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на фондация "Америка за България" и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.

Автор:
Павлина Радославова, “Заедно в час”
Публикация:
18.01.2023 г. 13:46
Етикети:
програмаобучениеФондация “Заедно в час”
училищни екипи
Училища за пример"
Посетено:
682
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/36210-obuchenieto-i-podkrepata-na-tseli-uchilishtni-ekipi-sa-noviyat-fokus-v-rabotata-na-zaedno-v-chas