Общество

Варненско училище създаде собствена платформа за повишаване на четивната грамотност на учениците

Платформата е насочена към учители и родители и събира на едно място тематични уроци, съвети и стратегии за развиване на най-важната грамотност за 21. век

Варненско училище създаде собствена платформа за повишаване на четивната грамотност на учениците

 

Варненското Средно училище "Климент Охридски" създаде собствена онлайн платформа за развиване на четивна (функционална) грамотност на учениците.

Платформата Грамотност.бг е насочена към учители и родители и събира на едно място тематични уроци, полезни съвети и стратегии за развиване на най-важната грамотност за 21 век.

Училището разработва платформата като част от по-голям проект, който се реализира в рамките на програма "Учим заедно" на Фондация "Заедно в час" с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България". 

Грамотност.bg обединява на едно място програма за развитие и повишаване на функционалната грамотност на 8-9 годишни ученици. В дигиталната образователна платформа учители и родители от цяла България могат да се възползват безплатно от полезни ресурси, разделени по трудност теми, 20 урока за развиване на функционалната грамотност, както и допълнителни съвети и стратегии за учене и преподаване.

Всеки учител има на разположение ясна методология и разработени инструменти за първична оценка и оценка на напредъка на учениците. В секция "Учител" на платформата са включени и демонстративни видеа с примерни дейности, които са полезен и практичен ресурс за вдъхновение как да бъдат използвани материалите от платформата.

Грамотност.bg беше представена официално пред над 50 директори, учители и родители, представители на Регионалното управление по образованието във Варна и на Община Варна по време на закриващото събитие за проекта в края на ноември 2022 г. 

 

За "Заедно в час" и "Учим заедно"

 "Учим заедно" е третата програма на фондация "Заедно в час", която стартира в края на 2021 г. Тя цели да стимулира училищата да предложат и приложат работещи решения, които допринасят за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на учениците в България. Програмата се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България". През първата година на програмата бяха одобрени шест училищни проекта от различни области на страната. 

Фондация "Заедно в час" вече 12 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. 

"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България" и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.

 

Автор:
Павлина Радославова, “Заедно в час”
Публикация:
17.12.2022 г. 16:36
Етикети:
програма "Учим заедно"Варнаплатформа“Заедно в час”
Средно училище "Климент Охридски"
Грамотност.bg
Посетено:
778
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/36085-varnensko-uchilishte-sazdade-sobstvena-platforma-za-povishavane-na-chetivnata-gramotnost-na-uchenitsite