Общество

Младежи от България и РС Македония призовават за единство с изложба в Народното събрание

Събитието е част от социално-информационната кампания на Фондация "Българска Памет" "От двете страни на границата"

 

Днес в Народното събрание бе открита изложба, посветена на добросъседството между България и Република Северна Македония. Експозицията носи заглавието "От двете страни на границата" и е част от новата социално-информационна кампания на Фондация "Българска Памет", а автори на рисунките са деца от двете държави.

 Чрез рисунките си младежите показват своя поглед към това какви би трябвало да бъдат отношенията между България и Северна Македония.

 "Моята рисунка изобразява две ръце със знамената на България и Македония, които се съединяват във формата на сърце. Това олицетворява съединението и любовта на двете държави една към друга. Децата, които си играят вътре в сърцето, показва, че въпреки границата, която ни разделя, ние можем да бъдем приятели", споделя Магдалена от България.

Ана Полизовска от РС Македония сподели, че е пресъздала в своята картина дружбата между младежи на различна възраст, пол и националност, за да покаже, че между предразсъдъците, все пак стои приятелство и то е много важно.

За да презентира изложбата на младежите, специален гост бе и д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация "Българска Памет". Бизнесменът финансира 5-дневния престой на децата в Копривщица и София и за пореден път е домакин на среща между младежи от двете страни на границата в България.

"Щастлив съм, че имам възможност да ви представя тези прекрасни млади хора, защото те олицетворяват модела на работа на Фондация "Българска Памет" вече 16 години – умни, будни деца от двете страни на границата, с общи мечти, интереси и любопитство към света. На нашите събития наблюдавам как общуват, как се забавляват заедно, учат заедно и създават приятелства – това е безценно и си давам сметка, че всяка инвестиция си струва, когато е в полза на такива чудесни деца. Те ни дават един много нагледен урок по дипломация", сподели д-р Врабевски.

Социално-информационната кампания на Фондация "Българска Памет" "От двете страни на границата" цели да насочи общественото внимание към необходимостта от ангажирана държавна политика в посока добросъседство и приятелство между държавите, да покаже, че отдавна е дошло времето за дипломация, сплотеност и приятелство между братските държави в името на светлото бъдеще на младото поколение, в името на общата история, корени и култура.

 

Автор:
Фондация "Българска Памет"
Публикация:
23.11.2022 г. 14:36
Етикети:
Република Северна Македониядетски рисункиБългарияд-р Милен ВрабевскиизложбаФондация Българска Памет
добросъседство
"От двете страни на границата"
Социално-информационна кампания
Посетено:
552
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/35909-mladezhi-ot-balgariya-i-rs-makedoniya-prizovavat-za-edinstvo-s-izlozhba-v-narodnoto-sabranie