Общество

Училищата в страната вече могат да заявят интерес към програма "Училища за пример"

Обучителната програма е безплатна и единствената в България, която подкрепя училищата да подобряват едновременно управленските и преподавателските си практики

Училищата в страната вече могат да заявят интерес към програма "Училища за пример"

 

Всички училища в България вече могат да заявят предварителен интерес към програма "Училища за пример" на Фондация "Заедно в час". Тя е единствената обучителна програма в България за цели училищни екипи, която ги подкрепя едновременно да подобряват управленските си практики и да осъвременяват своите преподавателски методи.

Заявката на интерес е кратка регистрационна форма, която училищата попълват преди отваряне на официалното кандидатстване за програмата през януари 2023 г. Заявката дава възможност на училищата да получат:

  • Насоки и съвети за успешна кандидатура за випуск 2023-2025.
  • Информация за възможностите, които предлага програмата – обучителни курсове, обучителни модули, квалификационни кредити, менторска подкрепа и др.
  • Информация за очакваните ангажименти – времева рамка и професионална заетост;
  • Първи да разберат при отваряне на кандидатстването за новия випуск и възможност за задаване на въпроси, свързани с кандидатстването.

Училищата могат да заявят интерес към програмата ТУК.

"Училищните екипи са значително натоварени през цялата учебна година. Много директори споделиха, че имат нужда от повече информация и възможности да се запознаят с програмата предварително. Затова и подготвихме специална опция за "заявка на интерес" за всички училища, които искат да получат допълнителни детайли, да задълбочат разбирането си за програмата, но още се колебаят дали е подходяща за техния екип в този момент.", споделя Калин Баев, старши специалист „Развитие на партньорска мрежа" в "Заедно в час".

"Заедно в час" започна "Училища за пример" през 2020 година. Двугодишната програма обхваща към момента близо 70 училища от 22 области на страната с разнообразен профил и предизвикателства. В рамките на програмата училищата преминават през специализирани педагогически и лидерски обучения на живо и онлайн, запознават се с разнообразни ресурси, инструменти и материали от български класни стаи и световния опит. Всяко училище има възможност да учи чрез преживяване и да прилага наученото, като го адаптира за своя контекст и нужди с подкрепата на ментори – опитни учители, директори и образователни експерти. 

Обратната връзка от училищата показва, че учителите и директорите намират в програмата смисъл, полза и добавена стойност. Участниците споделят, че "Училища за пример" подобрява ученето на учениците, както и квалификацията на самите училищни екипи.

 

За "Заедно в час"

Фондация "Заедно в час" вече 12 години работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование и възможност да реализира потенциала си, независимо от средата, в която живее, и социално-икономическия си произход. Мисията на организацията е да развива нови учители, да подкрепя училищни екипи и да изгражда партньорства за въвеждането на добри практики в образователната система. 

"Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България" и е част от глобалната образователна мрежа Teach For All.

__________

Снимка: Обучение на участници в програма "Училища за пример"
Фотограф - Илия Димитров за "Заедно в час"

 

Автор:
Павлина Радославова, “Заедно в час”
Публикация:
19.10.2022 г. 12:09
Посетено:
904
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/18/news/35637-uchilishtata-v-stranata-veche-mogat-da-zayavyat-interes-kam-programa-uchilishta-za-primer